Bærekraftighet ved vannkraft testes med norske erfaringer

Norad deltar i arbeidet med å videreutvikle internasjonale retningslinjer for vannkraft.

Den internasjonale vannkraftorganisasjonen (International Hydropower Association - IHA) har laget en protokoll for å vurdere bærekraftigheten til vannkraft. Protokollen er i første rekke en bransjestandard, men har i økende grad blitt brukt for å vurdere vannkraftanlegg. NVE har bl.a. brukt protokollen for å vurdere det første norske CDM-kvotekjøpet av et vannkraftanlegg i Kina. Protokollen har flere svakheter og IHA har nå satt i gang arbeid for å videreutvikle protokollen slik at den kan få økt legitimitet. Norad støtter dette arbeidet og deltar i arbeidsgruppen som er oppnevnt for dette. Arbeidsgruppen består av representanter fra utviklingsland (Kina og Zambia), donorer (Island og Norge), NGOer (både miljø- og utviklingsorganisasjoner (WWF, The Nature Conservancy, Oxfam)), internasjonale finansieringsinstitusjoner (Verdensbanken, ABN Ambro, Citibank) og bransjeorganisasjoner (Hydro Tasmania og konsulenter). Arbeidsgruppen skal i løpet av to år utarbeide en revidert protokoll.

For å støtte opp om arbeidet har Norad engasjert NVE til å samle inn og bearbeide norske erfaringer med bruk av protokollen.

Rapporten kan lastes ned her:

Main Report with Appendices - Review of Norwegian Experience with IHA SAP.pdf

Denne viser at norske fagmiljøer har betydelig erfaring med protokollen og at flere forbedringspunkter er identifisert. Rapporten vil være et viktig innspill til arbeidsgruppens arbeid framover.

Norads støtte til IHAs arbeid (over INGO-bevilningen) er motivert ut fra ønsket om å bidra til å frambringe en internasjonalt akseptert vurderingsprotokoll som kan brukes til å vurdere bærekraften av vannkraftprosjekter. Vannkraftutbygginger er og vil nok være kontroversielle. Derfor trenger vi et verktøy som kan brukes for å vurdere prosjekter på en sammenlignbar måte. Vi regner også med at dette vil bli et viktig verktøy i forbindelse med ren energi-satsingen.

Norads medlem i IHAs arbeidsgruppe er prosjektleder Hans Olav Ibrekk.