Burundi trenger fortsatt hjelp

- Vi ser en maktdeling mellom tidligere fiender, i motsetning til et system der ”the winner takes all”. En afrikansk suksesshistorie, og Afrika trenger det, sa Youssef Mahmoud, FNs generalsekretærs spesialutsending til Burundi, på Utenriksdepartementets seminar om fredsarbeidet i Burundi, onsdag 13. februar.

Store skritt

- Veien til fred er lang og hard. Burundi trenger fortsatt verdens oppmerksomhet for at fredsavtalen skal overleve, sa FNs spesialutsending.
Burundi har tatt store skritt mot en fredelig utvikling de siste årene. 200.000 ble drept i borgerkrigen fra landets første demokratiske valg i 1993 til undertegnelsen av en fredsavtale i Arusha i 2000. Nå samarbeider tidligere fiender i den gamle belgiske kolonien der 85% tilhører Hutu-folket og 14 % Tutsi-befolkningen.

Fortsatt opprørere

FN støttet en overgangsregjering som ble avløst da Pierre Nkurunziza, leder av de tidligere hutu-opprørerne CNDD-FDD, ble valgt i et fredelig valg i 2005.
FNs fredsbevarende styrker har overvåket fredsavtalen og jobbet for avvæpning av opprørsgrupper etter at styrker fra Den afrikanske union (AU) trakk seg ut i 2004. Fredsprosessen ser ut til å fungere, til tross for at den siste opprørsgruppen, Palipahutu-FNL, ennå representerer en utfordring. Opprørerne har ikke lagt ned våpnene og begår fortsatt spredte angrep på sivilbefolkning og regjering, til tross for at de undertegnet en avtale om våpenhvile i 2006.

Nytt FN-system

Burundi er, sammen med Sierra Leone og Guinea-Bissau, valgt ut av FNs nyetablerte fredsbyggingskommisjon som skal hjelpe land som nylig har kommet seg ut av krig. Kommisjonen er en del av en større reformprosess i FN for å gjøre organisasjonen mer effektiv på landninvå. Burundi ikke er et av de fem utvalgte pilotlandene i FN-reformen, men også her koordineres nå alle FN-program for å gjøre innsatsen mer effektiv. Norge er en av de viktigste bidragsyterne til kommisjonens arbeid, som for Burundi ledes av Norges FN-ambassadør Johan Løvald.

God informasjon

Burundis informasjonsminister Hafsa Mossa understreket hvor viktig den politiske maktdelingen er for den skjøre freden i Burundi, der man har lykkes i å integrere alle politiske partier.
- Det at Burundi nå kan hjelpe andre afrikanske land med egne styrker under den Afrikanske Unionen, viser hvor langt vi er kommet, sa ministeren, som håper på en snarlig integrasjon også av den siste opprørsgruppa, Palipahutu-FNL.

Må ikke lukkes inne

FNs spesialutsending til Burundi, Youssef Mahmoud, understreket hvor viktig det er med fortsatt støtte til fred og sikkerhet i det unge demokratiet. Han tegnet to mulige scenarier der krig er det verst tenkelige, og et annet der Burundi blir et inneklemt land på kontinentet, innadvendt og glemt av verden. Det er her FNs fredsbyggingskommisjon skal gjøre en ekstra innsats, lovet han.