Èn krone blir til ti høns

For hver krone vi samler inn vil Norad gi ni kroner, hevder ulike organisasjoner og foreninger. Dette er en usannhet og villedende markedsføring, sier avdelingsdirektør Terje Vigtel i innlegg i Dagsavisen.

"For hver krone vi samler inn vil Norad gi ni kroner." Dette er et utsagn som dukker opp til stadighet både i media og i ulike organisasjoner og foreningers nyhetsbrev, nettsider og fremstår som en allment akseptert sannhet. Senest sto dette utsagnet gjengitt i Dagsavisen forrige uke, i artikkelen om informasjonsstøtte til politiske partier. I et marked hvor det er mange om beinet for å samle inn midler så er det lett å ty til utsagnet for å få folk til å føle at hver krone de gir faktisk generer mer penger fra det offentlige.

Dette er en usannhet og villedende markedsføring. Det er sant at Norad krever at organisasjonen stiller med minimum 10% egenandel og at Norad kan gi tilskudd på inntil 90% av prosjektets totale kostand. Men det er ingen automatikk i at det å ha en egenandel fører til at en organisasjon får tilskudd fra Norad da prosjektene vurderes utifra en rekke hensyn, hvor mulighet til å stille egenandel kun utgjør én komponent.

Så en krone er fremdeles bare verdt en krone, og ingen kan love noe annet. Hvertfall ikke fra Norad.

Innlegg i Dagsavisen 3. september 2008.
Av Terje Vigtel, direktør avdeling for sivilt samfunn, Norad