Flere internt fordrevne internasjonalt

- 26 millioner mennesker er i dag på flukt i eget land. Krisene internasjonalt blir færre, men verre i sitt omfang, sier Flyktninghjelpens generalsekretær, Elisabeth Rasmusssen.

Solide tall

- Dette er de høyeste tall man har sett for internt fordrevne siden 1990-tallet. De 26 millionene som i dag er på flukt i eget land innebærer en økning på 6% siden 2006, sier Flyktninghjelpens generalsekretær under lanseringen av årets rapport over den globale situasjonen for internflyktninger fra IDMC(Internal Displacement Monitoring Centre).
Flyktninghjelpen har siden 1998 samarbeidet med IDMC som er den fremste databasen på informasjon om internflyktninger. Senteret driver også talsmannsarbeid for internflyktningenes rettigheter overfor FN og andre internasjonale myndigheter.

Afrika og Midtøsten verst ut

Afrika og Midtøsten er spesielt utsatte regioner med halvparten av verdens internflyktninger i Afrika. Somalia og DR Kongo er aller hardest rammet.
- Internflyktningsituasjonen gir en indikasjon på hvor ustabil situasjonen er i et land. Økte flyktningstrømmer internt i både Sudan, Somalia, Kongo og Uganda er resultater av væpnede konflikter, forteller Rasmussen.
Den høyeste økningen i antall internt fordrevne for 2007 finner man i Midtøsten der Irak kommer verst ut med 30% flere flyktninger. Her er tilsammen 2,5 millioner av befolkningen på flukt internt.

Problematisk retur

Noen steder opplever man nå returmuligheter. DRC Kongo har det høyeste antallet returnerte internflyktninger (1,1 millioner), men landet har også opplevd flest nye konflikter det siste året.
I Pakistan har 400.000 returnert til sine hjemsteder i 2007. Tallene for Sudan (260.000) og Uganda (200.000) er kanskje allerede er utdaterte fordi mange flykter på nytt etter å ha returnert på grunn av konflikter ved manglende muligheter ved retur. Dette er spesielt tilfellet i Sudan.
I Uganda har 200.000 returnert i nord, men ved årets slutt var fortsatt 1,4 millioner fordrevet internt. Dersom opprørsgruppen Lords Resistance Army undertegner en fredsavtale med regjeringen kan disse snart vende hjem til sine landsbyer for godt. I løpet av 22 års konflikt er minst 20.000 barn bortført av geriljaen, brukt som soldater, bærere og sex-slaver. Mange jenter har født barn i fangenskap. De som har greid å rømme står nå også i fare for å miste barna fordi barn i Achole-kulturen, nord i landet der geriljaen har herjet verst, regnes som fedrenes eiendom.

Ikke internasjonal beskyttelse

- Det som gjør situasjonen for internt fordrevne spesielt sårbar er at de ikke har rett på internasjonal beskyttelse under Flyktningkonvensjonen av 1951, sier Rasmussen.
Hun forklarer at internt fordrevne har rett på menneskerettigheter, og skal beskyttes av nasjonale myndigheter, men at problemet er at myndighetene ofte er part i den konflikten folk rømmer fra.

Vanskelig overvåking

Arbeidet med å samle inn tall er ikke ukontroversielt.
- Myndighetene gir ofte lavere tall på internt fordrevne enn FN og IDMC har samlet inn. De ønsker ikke å kaste lys på situasjonen siden de ofte står bak fordrivelsen i sammenheng med militære eller paramilitære grupper, som i Burma. Dette, i tillegg til en vanskelig sikkerhetssituasjon flere steder er årsaken til at IDMC ikke har fått tilgang i land som Burma og Somalia, sier Rasmussen.

IDMCs oversikt over situasjonen for internflyktninger internasjonalt