FNs internasjonale anti-korrupsjonsdag - 9. desember

FNs generalforsamling vedtok i 2003 at 9. desember skal være den årlige anti-korrupsjonsdagen. Målet var å øke bevisstheten om korrupsjon som samfunnsproblem, og om rollen UN’s Convention against Corruption (UNCAC) kan spille i kampen for å redusere problemet.

Holdningen til korrupsjon er i endring. For bare et tiår siden, var storskala-korrupsjon et problem som få snakket høyt om. I dag blir stadig flere politikere og forretningsfolk etterforsket og dømt.

UNCAC - FNs konvensjon mot korrupsjon - trådte i kraft i 2005. Den er både årsak til og en følge av den økende motstanden og bevisstheten internasjonalt som nå kan registreres. Konvensjonen er meget omfattende og handlingsrettet, og foreskriver universelle tiltak mot korrupsjon som en global utfordring. UNCAC er allerede signert av 140 land og ratifisert av godt over 100 land. Dette er positivt og til dels overraskende, gitt korrupsjonens sensitive karakter.

Norge ratifiserte UNCAC i 2006, og har blitt en anerkjent drivkraft for å virkeliggjøre målene. Det innebærer bl.a. innføring av prinsippet om nulltoleranse mot korrupsjon i bistanden, støtte til kapasitetsutvikling i partnerland og utvikling av internasjonale regimer mot ulovlig kapitalflukt, særlig fra fattige land til skatteparadiser.

UD og Norad samarbeider tett om innsatsen mot korrupsjon, og Norad har i høst startet et eget 3-årig "Anti-korrupsjonsprosjekt".

For mer informasjon om den internasjonal dagen mot korrupsjon, klikk deg inn på følgende link:

http://www.un.org/Depts/dhl/events/anti_corruption/

Les mer om Norad arbeid mot korrupsjon