For dårlig kontroll, men mange mennesker reddet av M6-transporter

UDs støtte til Norges Røde Kors sin bruk av tidligere militære kjøretøy i humanitære operasjoner var i fjor gjenstand for kritikk i norske medier, med b.l.a en omstridt TV2 dokumentar. Nå konkluderer en uavhengig evalueringsrapport med at man ikke hadde god nok kontroll på dette tiltaket. Samtidig slår rapporten fast at nær 1,5 millioner mennesker som neppe kunne fått hjelp på annen måte, er blitt reddet av M6-transportene.

Norads evalueringsavdeling har på bestilling fra UD utarbeidet en uavhengig evaluering av tiltaket, gjennomført av det belgiske selskapet Channel Research. Mandag 7. januar ble resultatene lagt fram på et seminar i Norad, der Røde Kors generalsekretær Trygve Nordby, Channel Research Björn Ternström og direktør for evalueringsavdelingen i Norad Asbjørn Eidshammer var tilstede.

De siste milene

I perioden 2002 - 2007 har tilsammen 527 tidligere militære lastebiler (M6-21) vært brukt av Norges Røde Kors for transport i humanitære nødhjelpsoperasjoner, finansiert av norsk UD. "De hvite bilene", som de norske bilene populært er blitt kalt, har vært brukt til transport av mat, utstyr og bygningsmateriale der vanlige kjøretøyer ikke når fram, i 12 land på tre kontinenter. Opptil 80 000 internflyktninger har blitt transportert og nær 1,5 millioner mennesker som ellers ikke ville fått livreddende hjelp på annen måte er blitt reddet av tiltaket.

For dårlig kontroll

Den uavhengige evalueringen slår nå fast at mangelfull strategisk tilnærming, planer og rapporteringsrutiner hos Røde Kors, i kombinasjon med at Utenriksdepartementet ikke har hatt gode nok muligheter til å kontrollere resultater av bistanden, til sammen har rammet effektiviteten og resultatene av tiltaket. Røde Kors generalsekretær Trygve Nordby innrømmer at mangelfull kunnskap om lokale forhold og sviktende kommunikasjon mellom Norges Røde Kors og lokale partnerorganisasjoner har svekket effektiviteten. Blant annet har for mange lastebiler blitt sendt ut i tilfeller der det ikke var behov for disse, noe som forhindret anvendelse av lokale ressurser. Nordby understreker at nødhjelpsoperasjoner er preget av vanskelige forhold som krever rask handling og improvisasjon, men at dette likevel ikke er noen unnskyldning for mangelfull planlegging. Generalsekretæren sier at organisasjonen allerede er i gang med en intern evaluering og vil ta et oppgjør med egne rutiner for videre læring.

Her finner du evalueringsrapporten

Les pressemelding fra Norad