Fredssenter i Zimbabwe åpner med norsk støtte

I Harare åpnet lørdag Afrikas første dokumentasjonsenter for afrikansk fredsforskning- og konflikthåndtering. Senteret er støttet av ambassaden i Harare, og er drevet av organisasjonen "Centre for Research Initiatives in Africa" (CPIA), som er en sentral medspiller i fredsprosessen i Zimbabwe.

Solide erfaringer

Initiativet til senteret, som en arena for fredsarbeid og konfliktløsning i Øst-Afrika, kom i sin tid fra en tidligere sentral skikkelse i FNs fredsbevarende operasjoner i Afrika og på Balkan, Leonard Kupungu. Etter 35 års erfaring med konflikthåndtering i FN fikk Kupungu igang et samarbeid med Kofi Annan og andre internasjonale størrelser for å få etablert et senter for nytenkning omkring konflikthåndtering og dokumentasjon av tidligere erfaringer. Hans tanke var at mange av konfliktene på kontinentet kunne vært unngått om man hadde hatt større kunnskap om egne konflikter lokalt. I dag er han senterets leder.

Uavhengig størrelse

Dokumentasjonssenteret har blitt en sterk medspiller i fredsprosessen i Zimbabwe, som en uavhengig ressurs for forskere, ungdom, politikere og det sivile samfunn. Det er første gang man har greid å samle forskning om afrikansk freds- og konflikthistorie på kontinentet. Senteret skal tjene hele Øst-Afrika og tilbyr foruten informasjon også tilrettelegging av konferanser og andre møteplasser for å styrke fredsarbeidet i regionen. Afrikanske diplomater har allerede vist interesse for kurs i konflikthåndtering. Også egne ungdomsgrupper der unge skal trenes opp i konflikthåndtering er planlagt.

Vanskelig landskap

Cecilia Lwiindi Nedziwe er for tiden i Oslo som forskningsassistent ved Fredsforskningsinstituttet i Oslo (PRIO), som en del av masterstudiet i konfliktshåndtering ved Universitetet i Queensland, Australia. Hun har jobbet med etableringen av senteret og organisasjonen siden oppstarten i 2001.

Hvordan er arbeidssituasjonen for et freds- og konfliktshåndteringssenter i dagens Zimbabwe?

- En stiftelse ble opprettet samtidig med senteret i 2001, der tilhengere av både regjeringen og opposisjonen er representert. Senterets leder anses i tillegg for å være en svært uavhengig person, etter mange års tjeneste for FN i utlandet med konflikthåndtering. Tilsammen gir dette senteret stor integritet i Zimbabwe. CPIA er den eneste organisasjonen som har klart å skape dialog mellom organisasjoner, politiske partier, og har bidratt til at senteret blir brukt i Zimbabwes fredsforhandlingsprosess, der SADC (Southern African Development Community) spiller en sentral rolle.

Gode dialogpartnere

Lwiindi Nedziwe innrømmer at senteret i sin spede begynnelse var utsatt for mistanke om partiskhet og støtte fra den ene eller den andre siden i det politiske liv. Kritikken har ikke overlevd, nettopp på grunn av senterets uavhengige styre, bestående av representanter fra kirkesamfunnene, organisasjoner og andre i det sivile samfunn med inflytelse på både opposisjonen og regjeringspartiet. Disse fungerer som rådgivere for senteret og kan informere om både regjeringens og opposisjonens holdninger, og slik unngå at man trår feil i et vanskelig politisk landskap.

Les mer om fredssenteret i Harare:

Last ned artikkelen (Word 44 kb)