God design hjelper mineryddere

Ulike aktører i bistandsbransjen har samarbeidet med norsk industri og design om utvikling av sikrere og mer effektivt beskyttelsesutstyr for mineryddere. Utstyret kan nå testes i en utstilling i Design- og Arkitekturhuset i Oslo (25.02.08).

Rom for forbedringer

Arbeidet med å lete etter og fjerne miner foregår ofte under høye temperaturer og er svært risikofylt. En studiereise til Mosambik i 2002 viste at minerydderne hadde tunge beskyttelsesvester dårlig tilpasset kroppens bevegelser, samt varme masker med liten sikt. Norsk Form og Norsk Folkehjelp har siden samarbeidet om å utvikle et bedre utstyr.

Prisbelønt samarbeid

Design uten grenser ble etablert av Norsk Form i 2001 for å skape funksjonelle og miljøvennlige produkter i krisesituasjoner og i utviklingssammenheng. Norad har siden støttet programmet med omkring 1.3 mill. kr. per år. Det nye utstyret er mer funksjonelt enn det gamle, og er også kostnadsmessig lønnsomt på grunn av økt kvalitet.

For å vise hvordan design kan være funksjonelt også i utviklingssammenheng stiller Norsk Form ut utstyret i Design- og Arkitekturhuset i Oslo der du kan prøve maskene og se hvordan arbeidet foregår i Mosambik, Angola og andre land der Norsk Folkehjelp har jobbet med minerydding siden begynnelsen av 1990-tallet.

Andre oppdrag

Tore Selvig i Norads avdeling for næringslivsutvikling i sør nevner også andre interessante prosjekter i Design uten grensers regi som har vist seg nyttige i utviklingssammenheng, design av hus i katastrofesituasjoner som enkelt kan gjøres om til mer permanente boliger, opplegg for vann og sanitær i katastrofesituasjoner, økodesign i forbindelse med emballasjeprodukter, og øko-turisme med design av varer som kan møte markedsmessige krav.

Se mer om utstillingen

Moema S. Leite