Handel med barn i det sørlige Afrika vokser

Mosambik har som det første landet i det sørlige Afrika fått en lov mot menneskehandel. Men regionalt samarbeid mellom myndigheter må til for å bekjempe trafikken mer effektivt, understreker Southern Africa Network Against Trafficking And Abuse Of Children (SANTAC) i Mosambik.

Fattigdom ligger bak

Etter at den 16 år lange borgerkrigen ble avsluttet i 1992, har Mosambik store sosiale utfordringer. 40 prosent av de 19 millioner innbyggerne har mindre enn US$ 1 om dagen å leve for ifølge UNDPs Human Development Report 2006. 1,6 millioner barn er Ifølge UNICEF foreldreløse, 380.000 av disse som følge av hiv/aids.

Fattigdom, i kombinasjon med et voksende marked for prostitusjon og handel med menneskeorganer samt fravær av lover som kriminaliserer handelen, gjør barn og unge spesielt utsatt. Mosambiks hovedstad Maputo er sentrum for handelen intern i landet, men trafikken går også over grensen til Sør-Afrika, der både bordeller, farmer og privatpersoner er involvert.
Fattige barn fra landsbygda i Mosambik loves utdanning og arbeid og smugles til Sør-Afrika. Der blir de illegale innvandrere, ofte helt uten identitetspapirer og kunnskaper om egne rettigheter som gjør at en eventuell retur blir svært vanskelig. Erfaringer viser at handelen også kan gå videre ut fra kontinentet til Europas markeder.

Store mørketall

International Organisation for migration (IOM) beregnet i februar omkring 1000 mosambikanske barn og unge kvinner årlig blir ofre for menneskehandel. Fram til april i år er det rapportert om 52 tilfeller i Mosambik med mistanke om menneskehandel til Sør-Afrika. Chris McIvor i Save the Children UK Mosambik sa i en pressemelding i april at de få tilfellene som kommer frem i medias lys dessverre kun er toppen av et isfjell og at de aller fleste aldri blir meldt fra om.

Ny lovgivning

Myndighetene i Mosambik har forsøkt å få bukt med problemet ved blant annet å bruke opplysningskampanjer, men trafficking har bare økt, forteller Margarida Guitunga i Mosambiks hovedstad Maputo. Hun leder kontoret til den afrikanske nettverksorganisasjonen Southern Africa Network Against Trafficking And Abuse Of Children (SANTAC) i Mosambik.

Barnearbeid har tradisjonelt vært akseptert i Mosambik, spesielt i rurale strøk. Myndighetenes ambivalens til barns rettigheter har, ifølge Save the Children i Mosambik, forsinket prosessen med å få på plass en lov som mer effektivt straffer handel og utnytting av barn.

Regionalt samarbeid

I april i år ble Mosambik det første landet i det sørlige Afrika som fikk på plass en lov mot menneskehandel med strafferammer på 8-12 år for handel der målet var seksuell utnytting eller filming, og 20 år der målet har vært organhandel. En mosambikansk kvinne ble nylig tatt for bordellvirksomhet i Sør-Afrika der hun holdt tre mosambikanske mindreårige unge jenter som slaver i prostitusjon. Kvinnen ble stilt for retten i Sør-Afrika, men fordi landet ikke har en egen lovgivning som kriminaliserer handel ble hun dømt for hallikvirksomhet. Regionalt samarbeid mellom myndighetene i det sørlige Afrika må styrkes for å gjøre arbeidet mer effektivt, understreker Guitunga.

Redd Barna har også et godt samarbeid med et senter ved den sør-Afrikanske grensen, drevet av brasilianske Fransicanernonner, som tar i mot barn og unge mødre ofre for menneskehandel. Det er spesielt viktig at ofrene får hjelp av folk som snakker språket deres. Organisasjonen har stor aksept i samfunnet på grunn av sin religiøse tilknytning, forteller Redd Barnas prosjektleder for arbeidet mot menneskehandel i Mosambik, Maria Salomé Cabo.

Beskyttelse og rehabilitering

Hittil har sivilt samfunn vært alene om å tilby beskyttelse av ofre for vold og menneskehandel i Mosambik. Myndighetene har ennå ikke kapasitet, til tross for at de har sluttet seg til flere internasjonale kampanjer og har drevet bevisstgjøring nasjonalt.

Redd Barnas arbeid mot menneskehandel i Mosambik er støttet av den norske ambassaden i Maputo. Støtten har blant annet gått til et senter for ofre for menneskehandel og overgrep i Muamba, 50 km fra grensen til Sør-Afrika. Her tar den mosambikanske organisasjonen FECIV (Forum de Educação Cívica) imot barn reddet ut fra situasjoner som involverer handel, seksuelle overgrep og andre overgrep. På senteret får barna beskyttelse og rehabilitering gjennom samtaler med psykolog og gruppeleker som forteller om deres rettigheter.

Foreldreløse ekstra utsatt

I mai i år bodde det tolv barn i alderen fire til 18 år ved senteret i Muamba. Mariana Chirindza Mathouliana som leder senteret er ekstramamma, aktivitetsleder og historieforteller på heltid, med god hjelp av kokken Rosa Amelia Maholella.

Målet er på sikt å få barna reintegrert i samfunnet. Men mange av barna har ikke et hjem å vende tilbake til og et par av barna har vært her i to år. Alle går på skolen i nærheten. En av jentene på 13 år kom hit fordi hun ble brukt til å rekruttere små gutter i alderen 2-5 år av en mann på hjemstedet, som igjen var et mellomledd som sendte barna videre. Jenta er foreldreløs, foreldrene døde av aids, og hun var selv et potensielt offer for handel og ble derfor sendt til senteret. Hun kan ikke reise hjem fordi hun risikerer å bli lynsjet i lokalsamfunnet. I tilfeller som involverer overgrep mot barn tar folk ofte loven i egne hender.

Heksekunst

Overtro er også en av årsakene til at handelen med barn er utbredt i regionen. Myten om at sex med jomfruer kan kurerere hiv ser ut til å ha spredd seg fra Sør-Afrika til Mosambik og andre naboland, sier Redd Barnas koordinator for hiv/aids arbeid, Amélia dos Anjos Bazima. Også tradisjoner med bruk av menneskeorganer i heksekunst kan ligge bak økningen i kidnappinger av fattige barn fra landsbygda i Mosambik ifølge flere kilder.