Homofobi hindrer aidsarbeid

I mange land er det ulovlig at menn har sex med menn, mens det er nettopp blant disse man finner høyest hivforekomst. Nå retter Norge søkelyset på seksuelle minoriteter.

Forskning viser at hivsmitte blant menn som har sex med menn er mye høyere enn i den generelle befolkningen. På verdensbasis er det 19 ganger så stor sannsynlighet at disse er smittet med hiv. Samtidig er det mye stigma og diskriminering som møter denne gruppen, særlig i forhold til lovverket. I hele 85 land er sex mellom menn ulovlig, noe vanskeliggjør arbeidet med å kartlegge og finne gode løsninger på problemet.

- Diskriminerende lover og sosialt stigma gjør det vanskelig å nå ut til disse gruppene, ikke minst i Afrika, der det til nå har vært lite fokus på denne problematikken, sier seniorrådgiver Monica Djupvik ved avdeling for helse og aids i Norad.

I land der det er ulovlig med sex mellom menn, vil disse ofte ikke ha tilgang på helsetjenester. Videre har de få rettigheter dersom de blir utsatt for vold, inkludert politivold, og tilfeller der de blir utsatt for voldtekt.

Omfanget er ukjent

Da 128 land ble bedt om å rapportere på hiv og forebygging blant menn som har sex med menn i forkant av FNs høynivåmøte om aids i sommer, var det bare litt over halvparten som klarte å oppdrive noe data i det hele tatt. Særlig markant var mangelen på informasjon i Afrika. To av tre land i Afrika har ikke noe kjennskap til hiv blant menn som har sex med menn.

Begrepet "menn som har sex med menn" (MSM) beskriver snarere en atferd enn en spesifikk gruppe mennesker. Det inkluderer menn som selv identifiserer seg som homofile og bifile, i tillegg til menn som anser selv som heteroseksuelle, men som også har sex med menn.

Norsk pådriverarbeid

Norge er opptatt av å se rettigheter for seksuelle minoriteter i sammenheng med å fremme seksuelle rettigheter og likestilling generelt. Dette har Norge fremmet i styrene for UNAIDS og det globale fondet for aids, TB og malaria, for å sikre at seksuelle minoriteter tas hensyn til i nasjonale planer.

I tillegg har Norge arbeidet for å få bort reiserestriksjoner for hivsmittede, blant annet gjennom å være med og lede en internasjonal arbeidsgruppe om tema. Et gjennombrudd kom på høynivåmøtet om aids i New York i juni, da FNs generalsekretær selv gjorde opphevelse av reiserestriksjoner til sin sak.

Seminar

UD og Norad inviterer til et seminar for rette søkelys på hva norsk utviklingssamarbeid kan gjøre for menn som har sex med menn. Seminaret arrangeres blant annet i samarbeid med den amerikanske organisasjonen The Foundation for AIDS Research (Amfar). Elizabeth Taylor var med på å stifte Amfar etter at Rock Hudson døde av aids i 1985.

Sted: Utenriksdepartementet, rom 515
Når: 29. oktober, klokken 09.00-12.00

Kontakt:

Monica Djupvik, seniorrådgiver i Norad, 22 24 03 47
Pressevakten i Norad, telefon 977 14 966