Kompetansebyggingsprosjekt i parlamentet i Øst Timor

Hovedmålet med UNDP’s Parlamentsprosjekt 2006-2008 er kompetanseheving og demokratisering av parlamentet som institusjon. Prosjektet har hatt begrensede og beskjedne resultater, men som tross alt bør sees i lys av den utfordrende sikkerhetssituasjonen i 2006 og valget i 2007.

Parlamentets sekretariat er fremdeles svært svakt og de eksterne resursene som har blitt stilt til rådighet har i mange tilfelle utført oppgaver i stedet for å kunne fokusere på opplæring.

Lyspunkter i prosjektet er imidlertid innsettelsen av rådgiverne som har som oppgave å bygge intern kompetanse innen lovgivning. Nye lovforslag blir nå gransket nøyere og viktige spørsmål blir stilt under behandlingen i parlamentet. Også komponenten som skal styrke parlamentets kontakt og interaksjon med befolkningen har vært vellykket og en kvinnepolitisk gruppe er etablert på tvers av politisk tilhørighet. Prosjektet er en fortsettelse fra 2003 og rapporten en midtveisgjennomgang av den siste prosjektperioden. Prosjektets budsjett fra 2006-08 er på US$ 6,5 mill hvor Norge har bidratt med nesten US$ 2 mill.

Se rapporten i fulltekst:

Mid-Term Evaluation of the UNDP Timor-Leste Parliamentary Project- Strengthening Parliamentary Democracy in Timor-Leste