Kritisk fase for gjenoppbygging i Nord-Uganda

I disse dager skulle fredsforhandlingene mellom Ugandas regjering og opprørsgruppen LRA vært på plass. Undertegnelse av avtalen er forsinket med snart en uke. LRAs leder Joseph Kony nekter å undertegne før han får garantier for sin egen sikkerhet og økonomiske fremtid.

Gjenoppbyggingen starter

10. og 11. april deltok nordiske NGOer i Nord-Uganda i et seminar med lokale partnere i Kampala, arrangert av de nordiske ambassadene i samarbeid med avdeling for fred, likestilling og demokrati i Norad. Formålet var å se på utfordringer for organisasjonene i gjenoppbyggingen av områdene som har vært rammet av den langvarige væpnede konflikten mellom ugandiske myndigheter og Lord's Resistance Army (LRA).

Seig konflikt

LRA-konflikten har pågått i 22 år. Nesten to millioner mennesker har vært drevet på flukt. På det meste befant 1,8 millioner seg i leire for internt fordrevne i Nord-Uganda. Antageligvis er mer enn 20.000 barn bortført av LRA, brukt som soldater og tvunget til å begå de mest grusomme handlinger mot sin egen familie og lokalbefolkning. Jentene gis som "koner" til LRA-kommandantene. Rundt halvparten av de bortførte barna er "forsvunnet" - mest trolig er de døde. Den relativt positive sosioøkonomiske utviklingen i resten av Uganda har ikke nådd disse områdene i nord, hvor befolkningen lever på eksistensnivå, avhengig av støtte fra FN og frivillige organisasjoner. Den sivile statlige myndighetsstrukturen eksisterer, men hæren har vært dominerende i området, og har selv vært ansvarlig for alvorlige overgrep og brudd på rettssikkerheten.
- Distriktsmyndighetene har mottatt statlige overføringer for å ivareta ansvar for grunnleggende tjenester innen helse, utdanning, vann og sanitær, men uten at virkemidlene er tilpasset de reelle behovene. Man har ikke nok kvalifiserte folk og kapasitet til å koordinere med andre aktører, forteller Randi Lotsberg i avdeling for fred, likestilling og demokrati i Norad, som var med på å arrangere seminaret.

Tør ennå ikke reise hjem

Siden sommeren 2006 har vise-presidenten i Sør-Sudan, Riek Machar, ledet fredsforhandlinger mellom den ugandiske regjeringen og LRA. Til tross for at sikkerheten er betydelig bedret siden forhandlingene startet og at det nå foregår en livlig handel mellom Uganda og Sør-Sudan er det fortsatt over 700 000 personer igjen i flyktningleirene.
- Noen kan nå pendle til sine opprinnelige bosteder for å dyrke marken, men endelig tilbakevending vil nok bare skje når befolkningen er overbevist om at deres sikkerhet og tilgang på tjenester er ivaretatt, ifølge Lotsberg.

Strid om avtaleinnholdet

LRAs leder Joseph Kony skulle ha undertegnet den endelige fredsavtalen 10. april, men møtte ikke opp til signeringen i Sudan. LRA-lederen har meddelt at våpenhvilken fortsatt gjelder og at han er villig til å signere dersom han får garantier for sin egen sikkerhet og økonomiske fremtid. I 2005 tok Den internasjonale strafferettsdomstolen (ICC) ut siktelse mot Kony og fire andre LRA-kommandanter. ICC krever at de siktede pågripes og sendes til domstolen i Haag.
Lotsberg påpeker hvordan seminarets hovedtema ble enda mer aktuelt mot dette bakteppet; hvordan bidra i overgangsfasen og støtte myndighetenes egen freds-, gjenoppbyggings- og utviklingsplan for Nord-Uganda (PRDP).

Styrking av distriktene og rettssikkerhet

Nødvendigheten av å gjenetablere institusjoner for ivaretakelse av lov og orden og rettssikkerheten var et gjennomgående tema.
Norge er her allerede engasjert gjennom støtten til det nasjonale "Justice, Law and Order" -sektorprogrammet som har som målsetning å bruke 30% av budsjettmidlene til nordområdene neste budsjettår.
- OCHA (FNs kontor for koordinering av humanitære saker) har gjort en viktig innsats i Uganda, i arbeidet med å sikre tilgang på basistjenester ved å ta utgangspunkt i eksisterende strukturer på lokalnivå , såkalt "parish approach", sier Lotsberg.