Kulturkunnskap og kreativitet viktig for å bekjempe hiv

- Heteroseksuelle menn er glemt i kampen mot hiv. Tradisjonelle rollemønstre skaper press og forventninger om at unge menn skal være seksuelt aktive, men de forventes ikke å ta del i arbeidet med reproduktiv helse og hiv-forebygging, sa kjønnsforsker Jill Lewis som ledet Norads seminar om seksualitet og hiv, 17.april.

Tradisjonelle roller bremser

Forholdet mellom kultur, kjønnsroller og makt er sentralt når man jobber med ungdom og hiv-forebygging. Med mangeårig erfaring fra arbeid for Flyktninghjelpens utdanningsprogrammer i Afrika og på Balkan, har den britiske professoren i litteratur og kjønnsstudier, Jill Lewis, sett at nøkkelen i arbeid mot hiv er å forstå samfunnets forhold til seksualitet. Reproduksjon av kjønnsmønstre er det største hinderet for å få arbeidet til å gå fremover.

Lite "abstinence"

Bush-administrasjonens diskurs om "abstinence before marriage" har ødelagt mye for arbeidet, uttalte Lewis. Fordømmelsen av kondombruk har satt hiv-forebyggingsarbeidet langt tilbake. Både hennes eget arbeid og utallige internasjonale undersøkelser har vist at unge uansett ikke avstår fra sex før ekteskapet.
- Man må klare å gi informasjon om kondombruk og samtidig respektere folks kulturelle holdninger til seksualitet, mente legen og feltarbeideren. Hennes erfaringer viser at det er mulig å endre folks forhold til seksualitet, slik også forholdene mellom kjønnene er endret med endringer i holdninger.

Hiv overalt

Men man må handle kultursensitivt og raskt, og kanskje tenke mer utradisjonelt. Hiv-forebygging, med bruk av kondom også innenfor heteroseksuelle stabile forhold er det mest effektive hjelpemiddelet vi har i dag. Det bør starte hos oss, mente kjønnsforskeren og utfordret forsamlingen på spørsmålet om hvor mange av seminardeltagerne som er i fast forhold og bruker kondom. Budskapet var at hiv-spredningen skjer overalt, ikke kun i homoseksuelle eller utenomekteskapelige forhold i Afrika.

Norads kondomer

Norads assisterende direktør,Ingunn Klepsvik, lanserte samtidig "Norad-kondomet", utviklet i samarbeid mellom avdeling for helse og aids og informasjonsavdelingen. Innpakningen, utformet som en dobbeltseng, inneholdende to stk. kondomer, har tydelig informasjon om avsender og bruksområde, tiltenkt medarbeidere i Norad og ved ambassadene som en gest man kan gi fra seg sammen med visittkortet eller ha stående til gjester på kontoret. En humoristisk, men viktig symbolsk funksjon i bistandsarbeidet, ifølge Klepsvik.

Les mer om arbeid med hiv og aids i Norad