Kvinners rettigheter og likestilling gis utviklingspolitisk prioritet

- De fleste fattige i verden i dag er kvinner, og de som kan bringe familiene ut av fattigdom er også kvinner, påpekte miljø- og utviklingsminister Erik Solheim da Norges første stortingsmelding om kvinners rettigheter og utvikling i dag ble lansert i det nye fredssenteret ved Vestbanen i Oslo.

Politisk vilje

Marit Nybakk (Ap) fra Stortingets Utenrikskomité mottok meldingen på vegne av Stortinget der kvinners rettigheter og likestilling skal prioriteres også innenfor andre satsingsområder som fredsbygging, humanitær bistand, menneskerettigheter, godt styresett og korrupsjonsbekjempelse.

Organisasjonenes seier

Marta Skretteberg, leder i FOKUS (Forum for kvinner og utviklingsspørsmål), karakteriserte meldingen som en seier for det sivile samfunn. Spesielt kvinneorganisasjoner med deltagere som har minoritetsbakgrunn, har erfaringer vi ikke har råd til se bort fra, mente Skretteberg.

Minoritene må løftes

Lederen av en av kvinneorganisasjonene som har utøvd det politiske presset nødvendig for å gjøre utallige handlingsplaner om til en stortingsmelding, understreket hvor viktig det er å nå fram til grasroten i arbeidet også internasjonalt. Mens det politiske arbeidet kommer fra eliten, må man bevege seg ned fra eliten for å få til reell utvikling, understreket hun. Med henvisning til norske delegasjoner i utlandets arbeid med likestillingsspørsmålet sa hun at de marginaliserte gruppene man ønsker å løfte frem også ofte er de vanskeligste å nå.

Solidaritet

Norges posisjon som en av verdens fremste innen arbeid for kvinners rettigheter og likestilling krever at vi må støtte utviklingen internasjonalt.

- Vi må gå litt videre og tale tydeligere der andre er feige, sa Solheim.

Kjønnslemlestelse ikke religion

Kvinners utdanning og yrkesdeltagelse er nødvendig for å få til både sosial og økonomisk utvikling. Sikkerhetsspørsmålet og vold mot kvinner bør prioriteres høyt, sa miljø- og utviklingsministeren, med spesiell henvisning til kjønnslemlestelse som en gammel skikk, mange steder kamuflert som religion.
- Over 6000 jenter opplever hver dag kjønnslemlestelse. Dette finnes ikke i de store moderne muslimske samfunn, men i tradisjonelle og fattige samfunn, og er et onde som må kriminaliseres, sa Solheim.