Mugabe tviholder på makten

Valgresultatene fra presidentvalget i Zimbabwe 29. mars er fortsatt ikke offentliggjort. I helgen kom statsminister Jens Stoltenberg med klar kritikk av dette faktum under et møte på idylliske Mauritius. Utenriksminister Simbareshe Mumbengegwi fra Zimbabwe ble rasende. Alt tyder imidlertid på at det foregår omfattende valgfusk i Zimbabwe nå.

Stoltenberg er ikke alene om å bruke skarpe ord om situasjonen som har utviklet seg i Zimbabwe etter valget. Søndag ba 53 medlemmer av den Afrikanske Unionen om straks å frigjøre valgresultatene. SADC har holdt en mildere form, men også i landene i det sørlige Afrika er det utålmodighet å spore. Blant annet har mekleren - den sør-afrikanske president Mbeki - høstet kritikk etter en uttalelse om at Zimbabwe ikke er i krise. Uttalelsen kom etter et møte med president Robert Mugabe i Harare. Mbeki dro direkte videre til Zambia for å møte andre afrikanske ledere. Mugabes erkefiende, Morgan Tsvangirai, møtte opp i Zambia. Ikke Mugabe.

Ny telling

Det har tydeligvis vært vanskelig for den gamle frigjøringskjempen Mugabe å akseptere at flertallet i parlamentet for hans parti ZANU-PF gikk tapt valgnatta. Enda verre er det å akseptere at Tsvangirai antakelig har fått litt over halvparten av stemmene i presidentvalget, mens resultatet kan være nede i litt over 40 prosent for Mugabe. For Mugabe tåler ikke et så sviende nederlag dagens lys.

Høyesterett avviste opposisjonspartiet MDCs krav om øyeblikkelig offentliggjøring av valgresultatet. I valgkommisjonen fikk imidlertid Mugabes parti ZANU-PF gjennomslag for ny opptelling av parlamentsvalget i 23 valgkretser. Det skal være valgkretser der Mugabe gjorde et dårlig valg.

I følge BBC blir opptellingen av dette "ekstravalget" også forsinket. Det vil ta minst tre dager. Det nytter ikke å vise sin vrede på åpen gate uten konsekvenser. Alle demonstrasjoner er forbudt.

I følge konstitusjonen skal nytt presentvalg holdes etter tre uker dersom ingen kandidat får over halvparten av stemmene. Tsvangirai hevder at han har vunnet, men også han venter på offentliggjøring av resultater. Den valgte presidenten skal i følge reglene innsettes 48 timer etter at resultatet er kunngjort. Tsvangirai er klar, men foreløpig er det ingen ting som tyder på at resultatet blir kunngjort med det første.

Ryktestrømmen fra Zimbabwe øker. Utenlandske journalister får ikke visum til landet, og mediefolkene som lever i Zimbabwe jobber under svært vanskelige og truende forhold. De statsseide mediene slår bare opp "godkjente nyheter", blant annet Mugabes anklager mot tidligere koloniherrer og vestlige ledere.

165 000 prosent

I mens melder BBC at inflasjonen i Zimbabwe nå er oppe i svimlende 165 000 prosent (mot om lag 100 000 prosent ved valget). Verdensbanken spår en inflasjon på mellom 300 000 og 400 000 prosent i juli dersom det ikke skjer endringer. Drastiske endringer.

Norge er blant de land som står klar med økt bistand for å få landet på fote straks Mugabe trekker seg og den politiske situasjonen gjør det mulig, og er neppe alene om det. Det ligger en følelse av at noe må skje relativt raskt i Zimbabwe nå. Om det fører til omfattende vold og elendighet eller om Mugabe overhodet er i stand til å gå av frivillig med de privilegiene han er tilbudt, er ikke lett å si. De siste dagenes nye opptelling av stemmer, ekstreme inflasjon, uro og mye politifolk i gatene og på landsbygda bidrar ikke til å se en snarlig fredelig løsning og starten på et oppbyggingsarbeid som folk i Zimbabwe har gitt sin støtte gjennom valg.