Norad støtter ansvarlig turisme

Norad har støttet turoperatøren Jomfrureisers arbeid for å få på bena en tsunami-rammet kommunal jenteskole i Galle på Sri Lanka. I januar åpnet skolen, men turoperatøren som selger reiser for kvinner, stopper ikke her.

Styrker utdanning og næring

180.000 kroner er samlet inn fra frivillige til jenteskolen, som ble helt ødelagt under tsunamien. Et internat er også planlagt. Med hjelp fra turister, næringsliv og Norads avdeling for støtte til næringsliv i sør, vil både bistandsmål om utdanning og støtte til lokale arbeidsplasser- og markeder bli tilfredsstilt

- På Sri Lanka fant vi et sted å gjøre noe mer enn å selge reiser. Her oppdaget vi, som i mange andre land vi arrangerer reiser til, at det er jenter som krever og får minst i samfunnet. Utdanning er viktig, sier turoperatørens gründer og leder Charlotte Ehde-Eliassen.

Legger igjen penger

Norad støttet selskapets planleggingstur til Sri Lanka og markedsføring under Reiselivsmessen på Lillestrøm. Det er ellers innsamlede midler fra kunder og kontakter som har finansiert oppbygging av skolen der 2400 jenter i alderen 5-18 år får tolv års skolegang.
Reiseselskapet har en ressurssterk kundekrets av kvinner, og mange ønsker å bidra til lokalmiljøer de blir kjent med på reisene. Det drives såkalt økovennlig turisme der man streber etter å ivareta natur og kultur sammen med lokalbefolkning. Gründeren ser også verdien av å få store grupper pengesterke kvinner til å handle på lokale markeder som i Galle:

- Det er ikke småtterier kvinnene handler for i de lokale gullsmedbutikkene. En guide la merke til hvordan vi jobbet for å få jenteskolen på bena og ga all sin provisjon for handelen til skolen. Nå jobber vi kun med folk som samarbeider om lokal utvikling, sier Ehde-Eliasse. Hun har stor tro på turisme som bidragsyter til lokale arbeidsplasser og utvikling av lokalsamfunn.

Ferie med innhold

Neste skritt nå er et internat for jenter som bor langt unna skolen. Turoperatøren har også planer om å bygge noen enkle bungalower ti minutter fra skolen, for kvinnelige turister som ønsker å arbeide frivillig en periode. Mange av kvinnene som reiser er pensjonerte sykepleiere eller lærere som har lyst til å bidra. Her forenes ulike behov.

- Det viktigste er at man lærer jentene å stå fram og snakke for seg. De er ofte interessert i å prate og lære noe nytt. Kan vi bidra med språkundervisning, strikking, helse- og seksualundervisning, er det flott, sier Ehde-Eliassen.

Les mer om jomfrureisers internat på Sri Lanka

Les om Norads arbeid for å styrke næringslivet i sør