Norsk bistand når frem, tross kronglete omveier og snarveier

Norads resultatrapport 2008 "Veivalg i bistanden: Ingen snarveier til resultater" gir et overblikk over de mange kanalene bistandskronene følger fra Norge til fattige land. Resultatrapporten trekker frem eksempler på både gode og dårlige resultater av bistanden til styresett, jenters utdanning og strømforsyning på landsbygda, i Nepal, Mosambik og Sør-Sudan.

Norads direktør Poul Engberg-Pedersen presenterte og overrakte rapporten til miljø- og utviklingsminister Erik Solheim i et arrangement i Konserthuset i Oslo 26.11. Erik Solheim deltok også i en paneldebatt sammen med Erna Solberg (H), Morten Høglund (FrP) og Anette Trettebergstuen (A), alle medlemmer av Stortingets utenrikskomité.

Last ned rapporten her

Last ned Poul Engberg-Pedersens presentasjon (pdf 1.62 Mb)

- Den norske bistanden når frem via kronglete omveier og snarveier. Det internasjonale bistandssystemet gir resultater tross en ugjennomsiktig struktur. Særlig bistand til jenters utdanning er en suksess. Det er vanskeligere å finne resultater av bistanden i Sør-Sudan. Sør-Sudan er i startfasen av sin oppbygging som stat, og vi må være tålmodige og tenke langsiktig i et land som har så mange utfordringer, sier Poul Engberg-Pedersen.

Flere jenter i skolen

- Et av de mest positive resultatene er at nesten 90 prosent av alle barn i utviklingsland nå går på barneskole, mot 80 prosent i 1990, og økningen er størst blant jenter, sier Engberg-Pedersen.
Bistanden har bidratt godt fordi Norge og andre giverland, Verdensbanken, Unicef og frivillige organisasjoner som Redd Barna arbeider sammen med myndighetene om utdanning for alle.

To skritt frem og ett tilbake

Deler av norsk bistand går via frivillige organisasjoner, andre penger går via FN og noe går direkte til mottakerlandenes myndigheter. Rapporten viser til gode resultater gjennom alle kanaler.
- Men vi utnytter ikke godt nok de sterke sidene våre ulike partnere har. Det er fare for at vi går to skritt frem og ett tilbake fordi bistandsbyråkratiet er så uoversiktlig og virker urimelig tungt på de svake partnerne: myndigheter og institusjoner i de fattigste landene. Det er tankevekkende at de fleste veivalgene gjøres i de rike landene. Dette gjelder også norsk bistand, sier Engberg-Pedersen.

Norge bør presse på for en forenkling av bistandssystemet

Ifølge rapporten er det fire utfordringer Norge bør ta:

  1. Norge kan jobbe mer for å involvere mottakerlandene i beslutninger om hvilke kanaler som skal brukes for norsk og internasjonal bistand.
  2. Vi bør presse på for en forenkling av bistandssystemet, både internasjonalt og i hvert enkelt land.
  3. Vi bør bidra til at våre partnere kan være mer effektive og langsiktige i sitt bistandsarbeid.
  4. Norge må jobbe med å sikre at bistanden til løsning av globale problemer innen blant annet klima og helse faktisk får gjennomslag i utviklingslandene, så den samtidig bidrar til fattigdomsbekjempelse.

Bilder fra norsk bistand

Resultatrapporten 2008 er illustrert av bilder tatt av fotograf Ken Opprann og viser konkrete resultater av norsk bistand til fattige land. Bildene fra Nepal, Sør-Sudan og Mosambik er tatt til denne rapporten. Utstillingen åpnes onsdag 26. november på konserthusplassen i Vika, Oslo, og vil stå i to uker. Utstillingen er gratis og tilgjengelig hele døgnet utendørs.