Norsk støtte til brasiliansk skogfond

Brasilianske myndigheter, ved skogdirektør Tasso Rezende de Azevedo, og direktør i den brasilianske utviklingsbanken (BNDES), João Carlos Ferraz, var forrige uke i Norge for å presentere et nytt fond for bevaring av Amazonasskogen.

Regjeringens skoginitiativ

I 2007 bidro Norge gjennom UNDP og Regnskogsfondet med NOK 125 millioner til arbeid for å bekjempe avskoging i Brasil.

Hans Brattskar som leder regjeringens skoginitiativ sa i seminar i Norad 30. mai at Norge vil fortsette å støtte arbeidet med skogbevaring internasjonalt gjennom et brasiliansk skogfond. Fondet investerer i offentlige og private tiltak for å beskytte regnskogen i Brasil. Total norsk støtte til arbeidet er ennå ikke avklart.

- Vi vil styrke initiativ som bevarer skogen og fortsette å kriminalisere aktiviteter som avskoger, lovet Brasils skogdirektør Tasso Rezende de Azevedo.

20 prosent av teknologi- og kunnskapsinvesteringene skal overføres til arbeid med skogbevaring i andre land. Fondet vil bli styrt av den brasilianske utviklingsbanken BNDES som skal sikre årlige uavhengige revisjoner. De som ikke kan dokumentere reduserte utslipp får heller ikke penger, understreket Azevedo.

Mindre avskoging

85 prosent av Amazonas er skog. De siste 30 årene har Brasil tapt 15 prosent av skogen som måler 5 millioner kvadratkilometer og teller 22 millioner mennesker fra 220 folkegrupper med 180 språk. Ennå finnes 40 ukontaktede grupper i Amazonas, helt avhengige av skogens mangfold.

- Mister vi 30 prosent av skogen krysser vi den kritiske grensen for hva skogens mangfold kan tåle, forklarte den brasilianske skogdirektøren med en apell om støtte til det brasilianske arbeidet.

Siden 2004 har Brasil fått til en reduksjon i avskogingen av Amazonas på 60 prosent. Nivået på avskogingen var i 2004 på 27,429 kvadratkilometer, tilsvarende 1 milliard tonn CO2, det høyeste målt hittil. En nasjonal handlingsplan har etter dette bidratt til en avklaring av jordrettigheter og territoriell planlegging, miljømessig overvåking og kontroll, samt opprettelse av insentiver for bærekraftig produksjon.

- 10 millioner hektar jord er reservert for tradisjonelle grupper, 23 millioner hektar jord er beskyttet fra hugst og avskoging, 3,9 millioner hektar er satt av til prosjekter for bærekraftig bruk av jorden og 66 000 illegale eiendomsrettigheter er kansellert. I tillegg er et system for overvåking av skogen på plass, 1 million kubikkmeter illegalt tømmer inndratt og 600 personer fengslet for ulovlig hugst, hvorav 110 offentlig ansatte, sier Azevedo.

Delstatene tar ansvar

Brasil er et enormt land og den nasjonale miljøplanen er nå supplert med delstatsplaner. Ulike tiltak er satt i gang for å stimulere aktiviteter for beskyttelse, nyplanting og bærekratig jordbruk. I 36 utsatte kommuner er det i mai i år satt i gang miljøreformprogrammer. Lokalsamfunn betales for å bevare sin skog. Private selskaper er blitt underlagt en miljøregulering for å få offentlige lån, og en statlig webside lister opp eiendommer som er stengt for økonomisk aktivitet som følge av ulovlig hogst eller avskoging.

Trenger drahjelp

Den store utfordringen er å få til en fortsatt like stor nedgang i avskogingen. Brasilianske myndigheter vil bruke 500 millioner dollar i sin kamp mot avskoging i perioden 2008-2011. Dette er fem ganger mer enn det som ble brukt i 2004-2007.

Det nye Amazonasfondet vil trenge 1 milliard US$ årlig for å sikre fortsatt nedgang i avskoging ved å investere i tiltak som beskytter skogen.

Målingen av utslipp skjer via et satellittovervåkingssystem som registrerer avskogingen. Et uavhengig forskningsteam vil jevnlig evaluere om beregningene for utslippsreduksjonen er riktig. Alle land som bidrar til fondet mottar et diplom som spesifiserer størrelsen på utslippsreduksjonen de har bidratt til.

Miljørevolusjon

Lars Løvvold, leder av Regnskogsfondet, ser det brasilianske fondet som en revolusjonær utvikling for miljøet. Hans egne feltarbeider som antropolog i Rondônia på 1980-tallet, da ødeleggelsene var som verst i dette hjørnet av Amazonas, var starten på en ensom kamp.

- Det dere hører i dag fra brasilianske myndigheter er en miljørevolusjon. Tidligere var det umulig å nå frem til politikere om skogbevaring i landet som har verdens største regnskog. Nå viser de vilje til å stoppe avskogingen. Resten av verden må derfor støtte opp om og samarbeide med Brasil om dette nå, sa Løvvold engasjert.