Ny veileder for evaluering av fredsinnsatser

I et forsøk på å bidra til gode evalueringer og til økt kunnskap om hva som virker og ikke virker, har evalueringsavdelingen i Norad vært med i utarbeidingen av et OECD/DAC veiledningsdokument for evaluering av fredsinnsats.

Veilederen introduserer og tilrettelegger evalueringsprinsipper og -verktøy for fredsbyggere og beslutningstakere på feltkontor og hovedkontor, samtidig som den forsøker å innføre evalueringsfolk i de utfordringer og særtrekk knyttet til fredsinnsats i land preget av konflikt.

Fokus på konfliktsensitivitet

Nytt i denne veilederen er at det legges vekt på nødvendigheten av å evaluere hvorvidt det internasjonale samfunnets støtte til fredsbygging er basert på en oppdatert konfliktanalyse, og hvorvidt den støtten som gis er konfliktsensitiv. Det legges også vekt på at evalueringen i seg selv må være konfliktsensitiv.

Sikkerhetsaspekter

Videre påpekes det i veilederen på ulike sikkerhetsaspekter som kan legge begrensninger på evalueringen, og som har konsekvenser for planleggingen av en evalueringsinnsats. Viktigheten av å ivareta intervjuobjekters sikkerhet i gjennomføringen av en evaluering, understrekes også. Til slutt tilbys en sjekkliste for planlegging, kvalitetssikring og gjennomføring av evalueringer.

Et redskap også for konsulenter og forskere

Veilederen er ment å være et redskap for ansatte på ambassader og fagrådgivere i Norad som involveres i evaluering av norsk fredsinnsats. Den vil også være nyttig for konsulenter og forskere som utfører evalueringer og gjennomganger på dette feltet.

Bredt samarbeid

Veilederen har vært et samarbeid mellom konfliktnettverket i OECD/DAC og evalueringsnettverket, og ledet av en gruppe givere representert fra begge nettverk; Norad, Sveits, Storbritannia og Sverige sammen med DAC sekretariatet.

Veiledningsdokumentet skal testes i vel ett år før det ferdigstilles.

Veilederen finner du på OECDs nettsider:

Last ned pdf fra oecd.org