Nye spilleregler i bistanden krever ny kompetanse

De internasjonale spillereglene for bistanden er i endring og vi trenger innvandrermiljøenes kompetanse og kontakter i Sør, sier Terje Vigtel som leder Norads avdeling for sivilt samfunn. Norad skal forvalte midler til organisasjoner med representanter fra innvandrermiljøene i Norge, på initiativ fra Utenriksdepartementet og Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Nye partnere

- Norge trenger nye partnere i bistandssamarbeidet. Vi blir utsatt for konkurranse fra stormakter som Kina, India og Brasil, der kanskje penger ikke lenger er det avgjørende for å garantere fortsatt samarbeid, sa Vigtel på et seminar i Norad 13. juni, som hadde som formål å informere om hva som gjøres for å involvere innvandrermiljøene i bistandsarbeidet i større grad.

Utenriksdepartementet og Arbeids- og inkluderingsdepartementet vil gjennom en ny støtteordning integrere innvandrermiljøenes kunnskaper i bistandsarbeidet. Eksisterende støtteordning hos Norad stiller svært høye krav til søknadene, og kun et fåtall organisasjoner med bakgrunn fra innvandrermiljøene har nådd opp til kravene og mottatt midler. Norad har derfor arrangert egne bistandskurs for disse miljøene. Pilotprosjekt Pakistan er en forsøksordning som skal gi erfaringer som skal styrke utviklingssamarbeid mellom norske myndigheter og innvandrermiljøer. Prosjektet er utviklet i samarbeid mellom UD, Norad, frivillige organisasjoner og norskpakistanske miljøer.

Pakistansk kompetanse

Prosjektet tar utgangspunkt i de positive sidene ved migrasjon til Norge. Å integrere flerkulturelle inn i Utenriksdepartementets og Norads arbeid, der språk og kulturkompetanse blir stadig viktigere, er noe vi håper å få ut av prosjektet, sier Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim. Støtteordningen skal bygge kompetanse i innvandrerorganisasjonene og kommer i tillegg til de kurs Norad allerede tilbyr sivilt samfunn i Norge.

Norad skal forvalte ordningen som tar utgangspunkt i den største og eldste gruppen av innvandrere til Norge, som er pakistanere, og vil ha prosjekttittelen Pilotprosjekt Pakistan. Organisasjoner vil kunne søke om støtte fra Norad tilsvarende det de selv har greid å samle inn (minimum NOK 100.000). Dersom prøveprosjektet blir vurdert som vellykket vil det på sikt kunne åpnes også for organisasjoner og miljøer med tilknytning til andre utviklingsland, som vil kunne lære av pakistanernes erfaringer.

Fordeling til flere grupper - også kvinner

På verdensbasis utgjør overføringer fra innvandrere til hjemlandene over NOK 1500 milliarder og er dermed en av verdens største pengetransaksjoner, mye større enn bistanden. Hensikten med prosjektet er, ved siden av kompetansebygging og integrasjon av innvandreres kunnskaper, også å sikre en bedre fordeling til flere grupper av de overføringene innvandrerne gjør til sine hjemland, ifølge Statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Liebe Riber-Mohn. En statlig tilskuddsordning til organisasjonene ansvarliggjør organisasjonene på lik linje med andre organisasjoner, og man får mulighet til å kontrollere at flere grupper i lokalsamfunnene får nytte av velstandsøkningen fra de som har reist ut. Riber-Mohn er opptatt av kvinners deltagelse i prosjektet både i Norge og i Pakistan, og lover å følge arbeidet med denne gruppen spesielt godt opp.

Fjerner transaksjonskostnadene

Solheim ønsker et samarbeid med norske finansinstitusjoner for å fjerne kostnadene ved overføringer for innvandrere som vil sende penger hjem, som i dag ligger på 10-20 prosent. Han ser også på muligheter for å få til en legalisering av Hawala-systemet i Norge, som vil gi en bedre oversikt over overføringene internasjonalt og bidra til å motarbeide korrupsjon og illegale virksomheter.