Økning på 65 millioner kroner til miljøorganisasjonene

Frivillige organisasjoner får i år tildelt NOK 1,2 mrd. samlet til alle enkeltavtaler og samarbeidsavtaler fra Norad. Dette er en økning på NOK 65 millioner, og hoveddelen går til miljøsamarbeid.

Miljø høyt prioritert i sør

Hoveddelen av økningen for samarbeidsorganisasjonene går i år til avtaler innen miljørettet bistand, i tråd med Regjeringens handlingsplan. Herunder kommer blant annet støtte til programmet Miljøbevegelser i sør, som støtter lokale miljøorganisasjoner.

Kvalitet i Nord

Når det gjelder de norske organisasjonene, har kvalitet på prosjektene/programmene vært viktigste vurderingskriterium i søknadsbehandlingen, og det er i år som tidligere lagt særlig vekt på merverdi for den norske organisasjonen. Satsing på miljø og kvinner er videreført.

Olje for utvikling-midler

Nytt i år var muligheten til å søke om styrking av sivilt samfunn innen støtteordningen Olje for Utvikling (OfU). Søknader for tilsammen NOK 31,3 millioner er behandlet av Norads avdeling for sivilt samfunn innenfor denne ordningen, hvorav åtte organisasjoner er norske, og én internasjonal NGO (Global Witness).
Et totalt tilskudd på i overkant av NOK 9 millioner er nå tildelt for 2008. Norads avtale med Revenue Watch Insitute, pålydende USD 1 million årlig i perioden 2007-09, er også blitt overført til denne støtteordningen.
De prioriterte områdene for støtte innenfor OfU-støtteordningen har vært arbeidsrettigheter, miljøaspekter, samt åpenhet og god forvaltning i oljesektoren.

Se liste over tildelinger til samarbeidsavtaler og enkeltavtaler for 2008:

Totaltildeling2008a.doc