Omskjæring på vikende front

Jenter i eksil tar til seg kulturen i nye hjemland der omskjæring er forbudt. Praksisen er på vikende front også internasjonalt, fortalte sosialantropolog Aud Talle i et seminar om arbeidet mot kjønnslemlestelse (FGM), arrangert av Norad, Fokus og Utenriksdepartementet, torsdag 14. februar.

Europeiske tendenser

Aud Talle har mange års forskningserfaring på feltet fra Somaliland, Eritrea og London. Sist torsdag presenterte hun en fersk rapport om holdninger- og praksis rundt kvinnelig omskjæring blant somaliske kvinner i Norge og blant omskjærere i Somaliland, utarbeidet på oppdrag fra Sosial- og helsedirektoratet. Rapporten bekrefter, ifølge forskeren, funn som stemmer overens med tendeser fra våre naboland i Europa. En av hovedkonklusjonene er at der omskjæring av jenter i eksil fremdeles skjer, enten på ferie i eget hjemland eller i skjul i Europa, blir stadig mildere former praktisert.

Nyreligiøse vinder

Nyreligiøsitet blant kvinner i eksil er også med på å svekke praksisen, ifølge rapporten. Sterkere dyrking av religionen blant kvinner i eksil, gjør at kvinnene kan ta avstand fra omskjæring, fordi de i Koranen ikke finner noe støtte for dette og de kan dermed definere omskjæring som "haram", i.e. forbudt. Jentene ivaretar samtidig sin moral ved ytre tegn gjennom å dekke seg til mer enn man tradisjonelt har gjort, som i for eksempel Somaliland før borgerkrigen. Nyreligiøsiteten er delvis også et resultat av innflytelse fra andre arabiske land som Saudi-Arabia, sa Talle til forsamlingen, der representanter fra minoritetsgrupper av begge kjønn, var aktive bidragsytere med kommentarer og spørsmål.

Globaliseringen hjelper

Rapporten bygger på samtaler med 33 kvinner i Norge og 78 omskjærere i Somalia. Landsbygda i Somaliland er vanskeligst å endre, konstaterer forfatteren, men også der er tradisjonen på vikende front. Jenter i eksil bringer informasjon om verden hjem på ferier, via internett og telefonsamtaler. Hun mener vi er ved et historisk viktig veiskille, der vi har mulighet til å få til en endring. Kjønnslemlestelse har utbredt seg i ulike områder til ulike tider, men den form for omdefinering av moralsk religiøsitet man nå ser i vesten, åpner for endringer også i Afrika.

Norsk drahjelp

Norge har vært engasjert i spørsmålet i Norge og internasjonalt i to tiår, fra holdningskampanjer og sosial mobilisering på 1980-tallet, til en lite effektiv handlingsplan i 2003. De siste årene er bevilgningene doblet. Den nylig lanserte stortingsmeldingen om kvinner i utviklingssamarbeidet tar opp spørsmålet, og nå håper man på at den siste handlingsplanen mot kjønnslemlestelse for 2008-2011 skal få fart i arbeidet, meddelte statssekretær i UD, Håkon Arald Gulbrandsen. Han lovet at samarbeidet med grasrotsbevegelser blant minoriter i Norge skal gis spesiell oppmerksomhet.
- Det er viktig å få disse i dialog. Arbeidet mot kjønnslemlestelse skaper en arena for samarbeid med disse gruppene i Norge.

Gode kanaler

Norad har støttet Fokus samarbeid med organisasjonen IAC, Inter African Committee on Traditional Practices, i Tanzania, der bruken av alternative overgangsritualer har vært en god erfaring. Mens lovforbud er lite effektivt i Tanzania, er en kulturelt sensitiv tilnærming hvor befolkningen selv er med på å endre tradisjonene, mer virkningsfull.
- Overgangsritualet er viktig for å legitimere ungdommers nye status, idet de går fra barn til voksen. Men omskjæring utgjør en så liten del av ritualet at man har kunnet fjerne det uten å miste tradisjonens symbolverdi, forteller Chiku Ali, fra organisasjonen Fokus.
Ved å ta i bruk dans og klær tradisjonelt brukt i inngrepet gjør man det mindre hemmelig, mer normalisert, og sikrer samtidig at deltagerne får sin sosiale voksen-status legitimert gjennom ritualet. Tradisjonelle omskjærere er gitt annet inntektsgivende arbeid, med gode resultater. Den kanskje mest effektive kanalen går likevel gjennom høvdingens kone.
- Men det tar tid, og folks følelse av eierskap til arbeidet er viktig for å lykkes, sier Ali.

Se rapporten på Sosial- og helsedirektoratets sider