Peer Review av Norge

Det er tid for en ny Peer Review, på norsk gjerne omtalt som partnerskaps-omtale. OECD/DAC har utviklet dette redskapet for å følge opp kvaliteten på medlemslandenes utviklingssamarbeid.

Peer Review er en grundig vurdering av medlemslandene ut fra omforente kriterier. Syklusen er normalt på fire år der mellom fem og seks land gjennomgås hvert år.

Nå har turen igjen kommet til Norge. Forrige Peer Review fant sted i 2004. Den munnet ut i en omfattende rapport med konkrete anbefalinger. En viktig del av forberedelsene til kommende gjennomgang var å utarbeide en statusrapport for disse anbefalingene. Videre er det laget en omfattende egenvurdering som er nedfelt i et Memorandum. Dette dokumentet legger grunnlaget for gjennomgangen og vurderer følgende sider ved norsk utviklingssamarbeid: Strategic Orientations; Policy Coherence; ODA Volume, Channels and Allocation; Organisation and Management; Aid Effectiveness og Special Issues.

Seksjon for Utviklingspolitikk i Utenriksdepartementet har ansvaret for gjennomføringen av Peer Review. Utviklingsminister Solheim har gitt sin tilslutning til et opplegg som innebærer vektlegging av godt styresett; kapasitetsbygging; en presentasjon av overordnede politiske føringer og ønsket om fleksibilitet; samt å legge til rette for egen læring og en god diskusjon med DAC.

Representanter fra Canada og EU-kommisjonen vil lede gjennomgangsteamet. Teamet blir supplert med stab fra PR sekretariatet i OECD/DAC, som er ansvarlig for utforming av rapport. Teamet besøker Norge 26. - 30. mai, og planlegger et feltbesøk til ambassaden i Tanzania, som blir land case i denne gjennomgangen 16. - 20. juni. Peer Review rapporten presenteres i Paris 21. oktober. Den norske delegasjonen vil bli ledet av statssekretær Gulbrandsen.

Peer Review teamet gjennomfører sitt besøk i Norge fra 26. til 30 mai, og et feltbesøk til Dar es Salaam fra 16. til 20. juni 2008. Program for besøket i Oslo legges ut i god tid før teamet ankommer.

Spørsmål om Peer Review kan rettes til Inge Herman Rydland i Norad, tlf: 22 24 07 25.

Se fullstendig versjon av Peer Review (Word 1,23 Mb)