Seminar: Vil bekjempe fattigdom med jordbruk

Akutt klimatrussel, lav matproduksjon og tapte markeder er noen av de store utfordringene som møter landbruket i Afrika. 28. og 29. februar arrangerer Norad seminar om hvordan landbruk kan føre til utvikling for verdens aller fattigste mennesker.

Innen 2015 har FN satt som mål at fattigdommen i verden skal halveres. Verdensbanken ser landbruk som et av de viktigste satsingsområdene for at dette målet skal nås og har viet sin årlige World Development Report for 2008 til landbruk for utvikling.

Tre av fire fattige mennesker i utviklingsland lever på landsbygda og de aller fleste av dem har sitt levebrød knyttet direkte eller indirekte til landbruket. Verdensbankens siste rapport gir råd til regjeringer og det internasjonale samfunnet om hvordan tilværelsen for flere hundre millioner mennesker kan bli bedre dersom det blir satset på landbruk.

Forskere, finansinstitusjoner og bistandsorganisasjoner har mottatt rapporten med stor interesse. Etter at rapporten kom, er det arrangert flere seminarer der landbruk i utviklingsland står på dagsorden. 28. og 29. februar arrangerer Norad et seminar der innlederne vurderer hvilke muligheter det afrikanske landbruket har og hvordan nordisk og internasjonal utviklingshjelp bør utformes i årene som kommer.

Hvilke muligheter har afrikanske landbruksvarer på det europeiske markedet? Hvordan påvirker klimaendringene det afrikanske landbruket? Hvilke erfaringer har afrikanske bønder og hvilken rolle har afrikanske institusjoner i utviklingen av landbruket? Dette er noen av temaene som blir tatt opp. Seminaret arrangeres i samarbeid mellom Norad, Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala, Sida (styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete) og IFAD (International Fund for Agricultural Development).

Mer om seminaret