WWF Norge driver god bistand, men mangler fokus på lokale konflikter

Norad har evaluert World Wide Fund for Nature - Norge sin bruk av norske bistandskroner, og konklusjonen er at WWF Norge driver effektiv bistand. Men WWF Norge tar ikke nok hensyn til kvinner og likestilling i sitt arbeid, og i noen tilfeller er naturvern i konflikt med lokalsamfunns interesser.

Utgangspunktet for alt WWF Norge gjør er bevaring av natur og naturressurser. Dette kan skape konflikter mellom bevaring av områder og ressurser på den ene siden og interessene til lokalsamfunn på den andre. Selv om naturvern er et prioritert mål i norsk bistand, kan slike tilfeller komme i konflikt med fattigdomsorienteringen som er et gjennomgående hensyn i bistanden. I noen tilfeller kan det også hevdes at naturvern i praksis er i strid med lokalsamfunns rettigheter. - Normalt jobber WWF Norge godt sammen med lokalsamfunn, men de har fortsatt et potensial til å bidra mer til å håndtere interessekonfliktene mellom lokalsamfunn og naturvern, sier Øyvind Eggen, teamleder for gjennomgangen og NUPI-forsker.

Støtten til miljøbistand har økt mye de siste årene, og det krever også mer fra organisasjonene på feltet, særlig i forhold til korrupsjon og mislighold av penger. WWF Norge har generelt gode systemer for økonomistyring, men rapporten understreker også at WWF Norge må få på plass egne rutiner for å håndtere mislighold og korrupsjon.

Norad vil følge opp rapporten og særlig legge vekt på inkludering og styrking av lokalsamfunn, likestilling og oppfølging av korrupsjon. - Norad vil blant annet invitere WWF Norge og flere miljøorganisasjoner på et seminar om kvinner og likestilling i miljøprosjekter, sier Gunvor Skancke, Underdirektør for Sivilt Samfunn i Norad.

Les hele rapporten på norad.no:

Conservation for development - an organisational review of WWF Norway

Kontaktinformasjon

Norads Underdirektør for Sivilt Samfunn Gunvor Skancke: 22 24 02 24
Norads pressetelefon: 977 14 966
WWF Norge Rasmus Hansson: 90 68 63 13
NUPI Øyvind Eggen: 930 38 721