Gjennomgang av International Organization of Migration’s (IOM) program for å bekjempe trafficking i Sørlig Afrika

International Organization of Migration (IOM) har siden 2003 mottatt 35 millioner NOK fra Norge til et program for å bekjempe trafficking i Sørlig Afrika (Southern Africa Counter – Trafficking Programme (SACTAP)).

International Organization of Migration har hatt som oppgave å være bidragsyter inn i den politiske dialogen rundt Trafficking, og skulle også skape bevisstgjøring gjennom kampanjer og advocacy. Rapporten mener at dette har de klart. Et imponerende antall informasjonsverktøy og kampanjer er utviklet. Et vidt spekter av statlige ansatte har fått opplæring og et system for å hjelpe ofre for trafficking ser ut til å fungere.


Et av hovedformålene til programmet har blant annet vært å skaffe nøyaktig og oppdatert informasjon om trafficking i regionen, med fokus på barn og kvinner. Det er ikke blitt gjennomført noen kartlegging av situasjonen og gjennomgangen konkluderer med at omfanget av trafficking i Sørlig Afrika fortsatt ikke er kjent. Rapporten mener at programmet allikevel har relevans og er viktig for arbeidet mot trafficking i Sørlig Afrika.

Dette er en foreløpig sluttgjennomgang av programmet, og har tatt for seg perioden 2006-2009 hvor Norge bidro med 27 millioner NOK.