- Takk for samarbeidet

Nylig var en delegasjon fra Universitetet i Nha Trang (NTU)i Vietnam på besøk i Norad for å takke for over åtte års utviklingssamarbeid. Nå skal universitetet videreføre arbeidet på egen hånd. 
En større delegasjon fra NTU besøkte Norad før jul for å takke for det åtte år lange samarbeidet som har gitt svært gode resultater.
Foto: Norad

Bilateralt samarbeid med Vietnam

Gjennom ambassaden i Hanoi har Norge gitt støtte til blant annet fiskerioppdrett og fiskeriforvaltning, men med vekt på kapasitetsbygging og utvidet kompetanse, samt forskningssamarbeid. Det er dette bilaterale samarbeidet som nå avsluttes etter åtte år.

Dette sammenfaller samtidig med sluttføringen av NOMA, Norads program for masterstudier. NTU har både hatt støtte fra NOMA og det som tidligere het NUFU, spesielt innenfor fiskeoppdrett og fiskeriforvaltning.

Les mer om Vietnam på Norads landsider.

For noen år tilbake nådde Universitetet i byen Nha Trang (tidligere University of Fisheries) verken regionale eller internasjonale standarder. Universitetet fokuserte på samarbeid innad i Vietnam, gjennomførte bare undervisning på bachelornivå, og hadde problemer med å få finansiert forskning.

Norad valgte å støtte universitetet fordi NTU var – og fortsatt er – en viktig læreanstalt for fiskeriadministrasjonen i landet, både sentralt og på provinsnivå. Fiskerisektoren er meget viktig for Vietnam, som har en lang kyst, hvor mange avhengige av et bærekraftig fiskeri og fiskeoppdrett. Her er fisk den viktigste animalske matvaren, samt en næring i sterk utvikling.   

Med norsk støtte har universitetet gjort betydelige fremskritt. Universitetet har etablert flere mastergradstudier, har utviklet et omfattende forskningssamarbeid og styrket kompetansen blant de ansatte. Før 1997 hadde f. eks kun ni av de fakultetsansatte doktorgrader, nå er antallet steget til 82.

Over all forventning

Odd Arnesen i Norad mottar et bilde av en takkestøtte som er blitt satt opp utenfor universitetet som takk for samarbeidet. Til venstre rektor Va Vun Xung som forteller om støtten og i midten viserektor Trang Si Trung som oversetter.
Foto: Norad

NTU har fått støtte fra NOMA og det som tidligere het NUFU, spesielt innenfor fiskeoppdrett og fiskeriforvaltning. Samarbeidet har gått ut på å styrke undervisning og forskning ved universitetet, gjennom videreutdannelse av de ansatte, utvikling av læreplaner og styrking av den faglige kvaliteten i forskningen ved fire av fakultetene.

Resultatene fra samarbeidet er svært gode, og det var selvsagt temaet da delegasjonen kom til Norge.

- Resultatene er meget bra, og over våre forventninger, særlig på såpass kort tid, sier Kirsten Bjøru i Norad.

Siden samarbeidet kom i gang, har NTU ledet 11 forskningsprosjekter med gode resultater, innenfor blant annet teknologi for fiskeoppdrett, fiskesykdommer, fiskeriøkonomi og bioteknikk og miljø. Arbeidet ved universitetet har resultert i over 30 artikler i nasjonale tidskrifter, 40 i internasjonale tidsskrifter og over 30 artikler til internasjonale konferanser.

Styrket renommé

Vietnam
Rektor ved NTU Vu Van Xung overleverer et bilde av takkestøtten som er satt opp utenfor universitetet i Vietnam til Odd Arnesen i Norad.
Foto: Norad

NTU er nå et av 20 universiteter i Vietnam med kvalitetsstempel frå myndighetene. Universitetet har styrket sitt renommé internasjonalt, og samarbeider med institusjoner og universiteter i USA, Australia, Belgia, Frankrike og Japan. Nå kommer også studenter fra andre land til NTU for å lære seg nye teknikker og metoder innenfor fiskeriøkonomi og fiskeoppdrett.

- Gjennom NOMA-samarbeidet har de også bidratt til at så pass mange som 19 kandidater fra andre land i regionen får en god utdanning. Det er bemerkelsesverdig. Nå får NTU besøk fra universiteter i andre land i Asia, som ønsker å lære av NTUs utvikling og fagområder, forteller Bjøru.

- Må forbli relevant

Målet for utviklingssamarbeidet har vært å utvikle NTU til å bli en utdanningsinstitusjon som gir relevant og god utdanning på sentrale felt for fiskeriforvaltningen og for utvikling av sektoren, samt også bidra til at NTU får en mer forskningsbasert utdanningsportefølje.

Når samarbeidet nå avsluttes som planlagt, blir utfordringen for NTU bl.a. at de videreutvikler seg institusjonelt og administrativt som et moderne universitet i Vietnam, og samtidig holder høye faglig mål.

- Det er viktig at NTU forblir relevante for næringen og myndighetene, både i Vietnam og i regionen. Det skal bli interessant å følge dem framover, også etter at det siste årlige møtet i det bilaterale samarbeidet vil bli avholdt i januar 2012, sier Bjøru. 

En delegasjon på åtte hadde tatt turen fra Vietnam til Norge blant annet for å takke for samrbeidet de siste åtte årene.
Foto: Norad
Publisert 22.12.2011
Sist oppdatert 16.02.2015