Bistand gjennom norske frivillige organisasjoner i Øst-Afrika er evaluert

Gode resultater, men ofte lang og uoversiktlig vei fra Norge til mottakerne.

Bistandsprosjekter støttet av norske frivillige organisasjoner i Øst-Afrika har oppnådd mange av sine planlagte resultater, og i de fleste tilfellene har prosjektaktivitetene også bidratt til å styrke lokale sivilsamfunn.

Last ned hele evalueringsrapporten

Dette er hovedkonklusjonen i evalueringen av norske frivillige organisasjoners arbeid i femten utvalgte prosjekter i Kenya, Tanzania og Uganda. Evalueringen er foretatt av Ternstrom Consulting på oppdrag fra Norads evalueringsavdeling.

Rapporten konkluderer med at prosjektene er relevante både målt etter norske og lokale politiske prioriteringer og målgruppenes interesser og behov. Prosjektene legger vekt på fattigdomsbekjempelse, kvinner og barn.

Mer evaluering av norske organisasjoner
Denne evalueringen er den tredje som er gjennomført på oppdrag av Norads evalueringsavdeling som en oppfølging av Rattsø-utvalgets anbefaling i 2006 om å styrke evaluering av arbeidet til norske organisasjoner. Evalueringen har vurdert hvordan og i hvilken grad organisasjonene har oppnådd planlagte resultater, og i hvilken grad de har tatt i bruk resultatbasert styring og planlegging. Evalueringen har også vurdert dokumentasjon av resultater, om prosjektene er relevante for målgruppene, og om og hvordan prosjektaktivitetene bidrar til å styrke lokalsamfunn.

Mangler dokumentasjon
Rapporten peker imidlertid på at det har vært vanskelig å få oversikt over hvordan midlene blir brukt og fordelt. Organisasjonene får kritikk for å gi lite informasjon når det gjelder hvordan midlene fordeles fra UD og Norad, via norske og lokale organisasjoner og gjennom til sammen seks til ni ledd før de når målgruppen. Det er stor variasjon mellom organisasjonene når det gjelder hvor godt planlegging, gjennomføring og måling av resultater er dokumentert. Generelt får organisasjonene kritikk for manglende dokumentasjon av resultater, et problem som ble påvist i alle faser av prosjektsyklusen.

I rapporten anbefales UD og Norad å legge større vekt på organisasjonenes evne til dokumentasjon av resultater, og deres evne til å bruke resultatbasert styring og planlegging, ved tildeling av midler.

Her kan du lese hele evalueringsrapporten 

Rapporten presenteres på et åpent seminar den 27. april kl. 12.00 på Litteraturhuset i Oslo.

For mer informasjon, kontakt:
Pressetelefon, Norad: mob. 977 14 766
Kontaktpersonene til høyre