Hvordan bekjempe korrupsjon i land der normen er å favorisere sine nærmeste?

Arbeid mot korrupsjon har ofte har vært mislykket fordi giverne har sett bort fra at “universelle” normer om nøytralitet og likebehandling ikke er universelle. Det hevder forfatterne av en ny studie publisert av Evalueringsavdelingen i Norad.

Normen i fattige land er snarere å begunstige sine nærmeste. Oppskrifter fra rike land som ikke tar hensyn til lokale maktforhold vil sjelden lykkes. Bistandsgivere har for eksempel lagt for mye vekt på lover og regler mot korrupsjon, i land som mangler lov og orden og et fungerende rettsvesen.

Spørsmålet “hva er det som forårsaker korrupsjon” er feil stilt, hevder forskerne. I stedet bør man spørre hva det er som får et samfunn til å utvikle seg fra å være “partikularistisk” – der regelen er å begunstige sine nærmeste - til å ”bli Danmark”, det vil si et samfunn der likebehandling av alle borgere er normen.

Små skritt på veien

Studien tar til orde for mange små skritt som gradvis reduserer politiske muligheter og tilgjengelige ressurser for korrupsjon. Man er nødt til å satse på tiltak som landets maktelite går med på, men ikke bare det. Tiltakene må være slik at den samme eliten ikke uten videre kan nøytralisere dem senere. Bedre internett virker, finner forskerne, mens nye antikorrupsjonskommisjoner fort blir maktesløse.

Fakta om studien

  • Studien, Contextual Choices in Fighting Corruption: Lessons Learned, kom i stand gjennom et samarbeid mellom Evalueringsavdelingen og Antikorrupsjonsprosjektet i Norad.
  • Studien er gjennomført av Hertie School of Governance, Berlin.
  • Den stiller spørsmål ved rådende strategier for arbeid mot korrupsjon og  gir anbefalinger om hvordan innsatsen på området kan gi mer varige resultater.
Publisert 30.09.2011
Sist oppdatert 16.02.2015