Lene Ask i Tanzania

Sommeren 2008 dro tegneserieforfatteren Lene Ask på studietur til Tanzania. Der fikk hun bo hos en familie i Mti Moja, en landsby i Monduli-distriktet nord i landet. Her ble hun i to uker og lærte mye om hvordan masaiene levde. Da hun kom hjem til Norge satte hun seg ned og tegnet.

Resultatet ble seks historier om møter med mennesker og episoder hun hadde opplevd i Tanzania. I tillegg tegnet hun en historie om hennes egen bakgrunn og oppdraget hun hadde blitt sendt ut på.

- Det var sterke kontraster i disse møtene. For eksempel møtet med kvinnen som hadde vært omskjærer; å sitte i en vakker solnedgang og snakke med henne, som var så nydelig og hadde så flotte hender, om hvor vanskelig livet hennes var og bli oppmerksom på en jente som sto i bakgrunnen og så svært ulykkelig ut. Det var utrolig fantastisk og helt forferdelig på samme tid, sier Lene Ask

Mødre- og barnedødelighet

Hvert år dør 9,2 millioner av verdens barn under fem år. De fleste barn dør av sykdommer som kan forebygges eller som kan behandles med enkle midler. Diaré, lungebetennelse og malaria er sykdommene som tar flest liv.

I mange fattige land kan det å føde være farlig. En fødsel kan være dramatisk hvis man ikke har tilgang til medisiner og helsepersonell. At en halv million kvinner dør i forbindelse med graviditet i året, tilsvarer at én kvinne mister livet hvert minutt. For hver kvinne som dør, er det 30 andre som får infeksjoner, varige fødselsskader eller andre sykdommer. Norge gir mye til arbeid for å få kvinner til å føde på sykehus. Dette gir både mor og barn bedre sjanser for å overleve. Norge har et slikt program også i Tanzania.

Det kreves store midler og en samlet, internasjonal innsats for å redusere mødre- og barnedødelighet. Derfor har Norge lovet å støtte vaksinasjon av barn gjennom Det globale vaksinasjonsprogrammet GAVI. Norge er en av de største giverne til GAVI, etter Bill og Melinda Gates.

Tegneserie som medium

Å tegne om et alvorlig tema som mødre og barnedødelighet, er ingen enkel oppgave. Fordi Norge har valgt å satse på nettopp dette, er det også viktig å fortelle nordmenn hvilke problemene som fins i fattige land. Ved å bruke tegneserie når man kanskje ut til flere enn de som vanligvis er opptatt av fattigdom og utvikling. (Resten av avsnitt strykes)

- Jeg tror at jeg med disse tegneseriene har fått til noe som aktiviserer leseren mer enn om jeg skulle fotografere. Et foto oppfattes ofte som et bevis på virkeligheten, mens tegneserie har skaperens strek og alle skjønner at det er en mer personlig beretning.

Lene Ask er utdannet som fotograf, men i 2004 begynte hun å tegne for alvor. Til nå har hun gitt ut flere bøker, både som tegneserieskaper og illustratør. Hun ble kåret til beste tegneseriedebutant for boken «Hitler, Jesus og farfar» da hun fikk Sproingprisen i 2006. Neste bok hun gir ut skal hete "Da jeg reddet verden" og handler om hvordan det var å bli sendt til Afrika for å lage tegneserie om mødre- og barnedødelighet for Norad.