Norads resultatrapport 2011

For femte år på rad gir Norad ut en egen resultatrapport.  Årets hovedtema er bistand til land i konflikt og sårbare stater.

Kofi Annan om resultatrapporten 2011

Annan - FNs tidligere generalsekretær, nå bl.a leder av Kofi Annan Foundation - kommenterer Norads resultatrapport om bistand og konflikt.

Se videoen her.

- Jeg er svært glad for at vi også i år kan gi ut en resultatrapport med et viktig, men vanskelig tema. Formålet med rapporten er å kommunisere resultater fra arbeidet med bistand innenfor noen utvalgte hovedområder, sier Norads direktør Villa Kulild.

- Det er veldig viktig at vi har fokus på resultater og kontinuerlig lærer av de tiltakene som fungerer, at vi fortsetter med de gode, og endrer eller avslutter de som fungerer dårlig.

Norads resultatrapporter er ett av flere bidrag til større åpenhet om resultater og utfordringer i norsk bistand. Rapporten er verken en forskningsrapport eller en samlet evaluering av all norsk bistand til land i konflikt, men analysene og eksemplene baserer seg på evalueringer, forskning og internasjonale erfaringer.

Rapporten ble i år lansert på Norad-konferansen. Blant gjestene var Kronprins Haakon og president og Nobelprisvinner Ellen Johnson Sirleaf, her sammen med Norads direktør Villa Kulild.
Foto: Ken Opprann

Nødvendig å tenke langsiktig

I rapporten presenteres 32 ulike eksempler på resultater fra bistandstiltak i sårbar stater eller land i konflikter. Blant eksemplene som er tatt med er Norges bidrag til fredsbygging i Guatemala, oppbyggingen av en ny justissektor i Bosnia-Hercegovina, minerydding i Mosambik og veibygging i Øst-Timor. Enda flere resultateksempler er lagt ut på Norad.no. 

- Når du skal arbeide i land med de største problemene, må du tenke langsiktig. En av de viktigste lærdommene er at det er mulig å oppnå resultater i land med konflikt, selv om enkelttiltakene i seg selv ikke kan levere fred, sier Kulild, og viser til de gode resultatene for utdanning i Afghanistan. 

Norad-konferansen
Villa Kulild med årets resultatrapport.
Foto: Ken Opprann

Andre lærdommer fra bistandsarbeidet i sårbare stater og land i konflikt er at det er avgjørende å jobbe med kapasitetsbygging for å få på plass institusjoner som bygger et land.

- Her er det viktig at vi samarbeider med myndighetene for å unngå å bygge parallelle institusjoner. Videre er det viktig å ha god forståelse for kontekst og sammenhenger, slik at bistand ikke fører til mer konflikt. Sist, men ikke minst, er det viktig at det internasjonale samfunnet klarer å koordinere sine aktiviteter for å yte effektiv bistand, sier Kulild.

Publisert 12.12.2011
Sist oppdatert 16.02.2015