Strategien for kultur- og idrettssamarbeidet med land i Sør bør endres

Kultur- og idrettsstrategien er bra koordinert med andre strategier og retningslinjer for utviklingssamarbeidet. Den er imidlertid meget åpen, bred og ”rund” og angir ikke klare strategiske valg.

Dette er to konklusjoner i en evaluering av strategien som er gjennomført på oppdrag fra Norad. Konsulentselskapet Nordic Consulting Group, Oslo, har gjort evalueringen i samarbeid med det svenske selskapet ”Andante – tools for thinking.”

Strategien gjelder for tiden 2006 – 2015 og det er angitt i den at den skulle evalueres da halve tiden var gått. Evalueringen har særlig fokusert på samarbeidet i India, Mosambik, Nicaragua, Det palestinske området og Zimbabwe.

For få interessenter ble engasjert i forberedelsen av strategien, og prosessen tok for lang tid ifølge evalueringslaget.  Strategien ble ikke fulgt opp med instrukser som påla aktører i bistandsforvaltningen å iverksette målsetningene. 

Likevel er vurderingen på prosjektnivå gjennomgående positiv. Relevante resultater ble oppnådd både på kort og mellomlang sikt, og storparten av prosjektene ble utført på en kostnadseffektiv måte.

Hovedrapporten inneholder en rekke anbefalinger om hvordan strategien kan forbedres.

  • Det er viktig å opprette gode insentiver.
  • Etterspørsel og eierskap i mottakerland bør få større vekt i planlegging og forberedelse av nye prosjekter, og
  • strategien bør gjøres bedre kjent for dem som skal iverksette den.
  • Blant de felt som særlig bør vurderes, er spørsmålet om kultur og idrett fortsatt bør kombineres i én og samme strategi. Evalueringslaget tror at fordelene ved en slik kombinasjon er større enn ulempene, men dette er en usikker anbefaling som bør vurderes nærmere.