- Bistand evalueres grundig

Det sier utviklingsminister Heikki Holmås (SV) i et svar til Aftenposten.

Bistand krever ekstremt mye kunnskap. Der er jeg helt enig med Aftenposten på torsdag. Som ny utviklingsminister er det godt å vite at Utenriksdepartementet, Norad og alle de vi jobber sammen med har svært mye av denne kunnskapen. For eksempel vår ambassadør i Malawi, Asbjørn Eidhammer. Jeg ser fram til å lese den nye boka hans, Afrikas tid, i påskeferien.

Takk også til Asle Toje som gir råd. Men han tar feil når han hevder lite av bistanden evalueres. Det er bred enighet om at grundig og uavhengig evaluering av utviklingsarbeid er viktig for å dokumentere hva som virker og hva vi må bli bedre på. Det er også bred politisk enighet om at norske bistandspenger sannsynligvis er de best planlagte og strengest kontrollerte kronene på statsbudsjettet.

Norad har fått utmerkelser for god evaluering. Fordi de utmerker seg ved sin systematiske bruk av evalueringer til læring og til bedre beslutninger. Evalueringene utføres av uavhengige forskere og konsulenter. Alt legges åpent ut på Norads nettsider. Slik skal det fortsatt være. Vi skal ha størst mulig effekt av hver bistandskrone. Da må vi kombinere kunnskap med vilje til å lære av feil. Slik vi allerede har gjort lenge, grundigere enn de fleste.

Publisert 30.03.2012
Sist oppdatert 16.02.2015