Åpenhet i forvaltningen av bistand

Indeksen "Publish what you fund" måler hvor åpne land og organisasjoner er i forvaltningen av sin bistand. Norge kommer i år på 35. plass av de 72 som er omfattet av undersøkelsen.
Norsk bistand i tall er Norad statistikkportal over all norsk bistand som er utbetalt siden 1960 til i dag. Dette er blant informasjonen som inngår i utformingen av indeksen.

På de vesentligste områdene som gjør at Norge scorer relativt lavt, er det satt i gang arbeid med forbedringer i Utenriksdepartementet og Norad.

I årets indeks gjør Norge det bedre enn i fjor. Norge gikk fra 32 prosent til 44 prosent i total score, og fra kategorien poor til moderate. Samtidig faller Norge nedover på listen fra 27. til 35. plass fordi også mange andre land og organisasjoner gjør det bedre. Gjennomsnittscore i undersøkelsen er 41 prosent.

Topplisten

Den britiske bistandsmydigheten DFID etterfulgt av Verdensbanken/IDA er i en særklasse best. Nederland, Det globale fondet for bekjempelse av aids, malaria og tuberkulose (GFATM) og Danmark, men også blant annet Sverige, Afrikabanken og UNDP scorer temmelig bra. Unicef kommer derimot svært dårlig ut.

 

Publisert 04.10.2012
Sist oppdatert 16.02.2015