Barn i krig må også få utdanning

Under FNs 67. generalforsamling møttes internasjonale ledere til et eget arrangement for å diskutere utdanning i konfliktområder. Norges utviklingsminister, Heikki Holmås, ledet møtet.

Stadig flere barn går på skole. Men fortsatt står 61 million barn uten barneskoletilbud. Nesten halvparten av disse kommer fra områder som er rammet av kriser eller konflikt.

Nepal går foran som et godt eksempel

- Vi må finne måter å sørge for utdanning i konfliktrammede områder og å beskytte skoler. Hvis vi mislykkes, kommer vi ikke til å nå FNs tusenårsmål om utdanning til alle og forlate de mest sårbare barna i verden uten håp og muligheter, sa Holmås.

Et eksempel på at det er mulig, kommer fra Nepal. Mens landet var rammet av konflikt, ble de stridende enige om et eget initiativ som kalles «Skoler som fredssoner». Partene ble enige om å beskytte skoler og skoleveier, slik at barn i landet kunne fortsette på skolen.

I Syria er for eksempel over 2000 av landets skoler blitt ødelagt, og lærere blitt drept under den pågående borgerkrigen. Andre skoler fungerer som mottak for fortvilte flyktninger.   

Liberias «tapte generasjon»

Under møtet påpekte Holmås at konflikter ofte er langvarige, som i Somalia eller Det palestinske området.  Derfor kan man ikke vente med å tilby barna i disse områdene utdanning til konflikten er løst.

Det er tre ganger mindre sjanse at barn i krise- og konfliktrammede områder går på skole som barn andre steder.

Liberias utdanningsminister, som deltok på møtet i New York, fortalte om Liberias «tapte generasjon». Dette er ungdommer og voksne som ikke fikk utdanning da landet var som verst rammet av konflikt.

Norge vil øremerke midler over statsbudsjettet

I dag går kun to prosent av humanitær støtte til utdanning. Både Redd Barna og Unesco deltok på møtet, og fremmet at denne andelen må økes til det dobbelte. I tillegg til å gå inn for at den humanitære støtten skal heves betydelig, ble deltakerne også enige om å planlegge bedre, slik at man står bedre utrustet til å takle humanitære kriser, som flom, jordskjelv eller matmangel.

Norge vil gi 75 millioner øremerkede kroner på statsbudsjettet for 2013 for å gi barn i katastrofeområder bedre mulighet til en utdannelse.

Publisert 25.09.2012
Sist oppdatert 16.02.2015