Bergensklasse norgesmestre i bistand 2012

Musikklassen 2MM ved Langhaugen videregående skole i Bergen vant Norads store kunnskapskonkurranse NM i bistand. Klassen slo 1760 klasser i kampen om en tur til Tanzania.

Klassen fra Bergen gikk soleklart av med seieren i finalen som ble holdt onsdag 28. november. Her fikk klassen 49 av 50 spørsmål riktig. Klassen hadde kun 25 sekunder på seg per spørsmål, og på denne tiden måtte klassen i fellesskap komme frem til et svar.

- Vi er imponert over norgesmestrene, som viser god kunnskap om norsk bistand. De har gjort en strålende innsats, sier Eva Bratholm, kommunikasjonsdirektør i Norad. 

Holmås blir med

Nå står en tur til Tanzania med Norad på timeplanen for norgesmestrene. Og utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås har sagt at han skal bli med på reisen til neste år.

- Jeg skal i alle fall være med norgesmestrene i bistand til Tanzania. Det har vært veldig spennende å se på det engasjementet folk har hatt de ti ukene konkurransen har pågått. Dere har vært skikkelig flinke, sier Holmås.

Se også utviklingsministeren snakke om interessen NM i bistand har skapt og hvorfor det er viktig å ha kunnskap om norsk bistand.

Høyt nivå

I finalen konkurrerte Bergensklassen mot klasser fra Sandnes, Kristiansand, Andøy, Trondheim, Bærum og Oslo. Dette er de ti klassene som hadde høyest poengsum da den innledende runden i konkurransen lukket 19. november. Les mer om klassene her.

2SOS ved Akademiet Sandnes og 3STA ved Elvebakken videregående skole i Oslo delte andreplassen i finalen. Alle finalistene svarte riktig på 70 prosent eller flere av spørsmålene i finalen.

- Alle finalistene kan så absolutt være stolte over egen innsats. 1760 klasser på videregående skoler i Norge deltok. Mange har vært flinke til å engasjere familie og venner til å delta i konkurransen for å spille for – og dele poeng med – klassene, forteller Bratholm.

Tre av klassene som gikk til finalen hadde over 300 registrerte støttespillere hver. Til sammen deltok 20.845 deltakere i NM i bistand.

Mer kunnskap om norsk bistand

Målet med NM i bistand er å øke kunnskapen om norsk bistand i befolkningen. En undersøkelse gjennomført av Norad tidligere i høst viste at befolkningen hadde dårlige kunnskaper om norsk bistand.

- En ny undersøkelse vi har gjort nå, viser at flere har fått økt kunnskap om både norsk bistand og om Norad, særlig ungdom. Det er vi veldig godt fornøyd med, sier Eva Bratholm.

Les mer om 2MM ved Langhaugen videregående skole i Bergen

Finalistene ble før finalen bedt om å sende inn en liten beskrivelse av sin klasse og deres veil til finalen i NM i bistand.

Klasse 2MM er en musikklasse fra Bergen, en sammensveiset gjeng med sterke individer og store, musikalske talenter.  I tillegg er det flere som er politisk aktive, og alle i klassen blir lett engasjert og har svært mange meninger.

Gjennom «Bli født på ny» fikk vi øye på Norad sin klassekonkurranse, og tenkte at det hørtes skikkelig spennende ut. Det var under 2 uker igjen av konkurransen, så vi skjønte at vi måtte jobbe hardt. Vi visste ikke hva vi gikk til, men etter å ha tatt testen, lest masse på Norads hjemmesider og sett mange inspirerende småklipp på youtube, har hele gjengen blitt veldig engasjert.

Gjennom arbeidet med å få mest mulig poeng, har vi måttet komme med gode grunner til at andre skulle ta seg tid til å lese seg opp på bistand, og dette har ført til at vi har lært veldig mye og satt oss skikkelig inn i de forskjellige temaene.
Når vi innså at vi kom til å ende blant topp 10, bestemte vi oss for å gå enda lengre inn i temaet. Vi delte klassen opp i grupper, og i løpet av en helg hadde alle gjort et prosjekt om hvert av temaene som var presentert i konkurransen. Vi fikk låne tre skoletimer av lærerne til å presentere for hverandre, og etterpå satt vi i diskusjonsgrupper og løste oppgaver relatert til dette.

Vi ønsker å vinne denne konkurransen av forskjellige grunner. Alt arbeidet med konkurransen har først og fremst gjort oss svært inspirert. Vi har jobbet hardt og kan etter hvert veldig mye om bistand, og en sammensveiset klasse som sammen ønsker å jobbe for samme sak og har den samme kunnskapen tror vi er en god ressurs i bistandsarbeid.

Vi ønsker å gjøre en forskjell, og synes det hadde vært en fantastisk opplevelse å få reise ned der det egentlig skjer, se hvordan det egentlig er, og få lov til å hjelpe mennesker og samfunn mot en bedre hverdag. Kun ved å oppleve det på nært hold kan man forstå hvordan andre virkelig har det, og kun da kan vi vite hvordan vi skal hjelpe til. I tillegg til dette er vi en musikklasse som elsker å spre glede og kreativitet rundt oss, og vi mener vi har mye å lære av afrikanerne her, det er jo her den moderne musikken har sine røtter.

Om noen av oss ønsker en fremtid som politiker eller bistandsarbeider, ville det gjort en enorm forskjell å få en smakebit nå, og det er sannsynlig at flere i klassen ønsker å jobbe videre med dette senere.

Bistand er viktig for at vi skal nå tusenårsmålene og for at jordkloden skal bli et bedre sted å bo på for alle, både de som bor her i dag OG de som kommer til å bo her etter oss.

Publisert 30.11.2012
Sist oppdatert 16.02.2015