Design som nytter

Utstillingen «Design uten grenser - Skaper endring» viser hvordan designere bidrar til samfunnsendring i utviklingsland.
Gjennom slumområdet Katanga i Ugandas hovedstad Kampala renner det en elv av kloakk og søppel.
Gjennom slumområdet Katanga i Ugandas hovedstad Kampala renner det en elv av kloakk og søppel. Det er her Design uten grenser har bidratt til å utvikle et økologisk toalett.
Foto: Hanne Hvattum, Norsk Form

Mineryddingsutstyr, rullestol for barn i Guatemala, økologisk urinal for slumområder og datamaskin for ungdom på landsbygda. Design uten grenser har i over ti år utviklet produkter for utviklingsland og koblet designere fra sør med norske bedrifter.

Norads samarbeid med programmet

Norad har samarbeidet med Norsk form om prosjektet Design uten Grenser siden 2002. I 2011 inngikk Norad og Norsk Form en treårig rammeavtale for perioden 2011-2013 med en total budsjettramme på 6,9 millioner kroner.

- Design uten Grensers fokus på bruk av design som utviklingsverktøy representerer en innovativ tilnærming til utviklingssamarbeid. Ulike samfunnsutfordringer i sør blir løst med fokus på brukerbehov, dialog og bærekraft, i samarbeid med universiteter, næringsliv, sivilt samfunn og myndigheter. Eierskap og lokal kapasitet til å ta ansvar for egen utvikling er kanskje den viktigste fellesnevner for bærekraft og vellykket utviklingspolitikk, sier Vibeke Trålim, underdirektør i Norad.

Samarbeidet viser også hvordan næringslivet kan spille en avgjørende rolle i å bidra til utvikling i fattige land.

- Det er i dag stor enighet om at økonomisk vekst og et dynamisk næringsliv er av avgjørende betydning for økte inntekter og fattigdomsreduksjon i utviklingsland. Investeringer, næringsutvikling, jobbskaping og etablering av markeder er viktige forutsetninger for å gi folk anledning til å forsørge seg og sine familier. Her har Design uten Grenser en rolle å spille, sier Trålim.

Utstilling gjenskaper lokal kontekst

Når utstillingen åpner i Oslo 20. september kan publikum opplevde de Noradstøttede produktene og løsningene i den lokale konteksten de er laget for. Det økologiske urinalet er for eksempel plassert i et slumområde og rullestolen kan prøves på en brosteinsbelagt gate. Du kan prøve det nye mineryddingsutstyret mens du faktisk leter etter miner, og inne i en nødbolig finner du en jordskjelvsimulator.

Publisert 18.09.2012
Sist oppdatert 16.02.2015