Disse kan bli norgesmester i bistand

20.845 har de siste ti ukene kjempet om å bli norgesmester i bistand. Nå står det mellom åtte finalister.

Finalistene i enkeltfinalen er de personene som etter ti uker og hundre spørsmål hadde høyest samlet poengsum.  Tre personer delte den siste finaleplassen, og dermed ble det trukket mellom disse.

Se også: Disse ti klassene er finalister i NM i bistand

Familie på topp

Av alle deltakere oppnådde kun to full pott. Disse to er far og datter – Erik og Line Hørthe fra Kolbu. Men de er ikke de eneste finalistene som er i familie. I finalen møtes også søstrene Ingrid og Siri Aas.

Ingrid kom over konkurransen da hun besøkte norad.no for å finne informasjon om Nicaragua og Guatemala.

- Hele familien har deltatt i NM i bistand. Det har vært et godt samarbeid, og vi har hjulpet hverandre, forteller Ingrid.

Har støttet klasser

Hun tipset også faren som er lærer på Lena videregående skole om konkurransen, og både hun og søsteren, og far og datter Hørthe har støttet klasser på denne skolen.

Finalist Maren Andressen fra Blommenholm ble rekruttert til å delta i NM i bistand av søsteren som trengte støttespillere til sin klasse. Det endte til slutt med en 14. plass for 3STE fra Valler, men en av klassens initiativtagere, Elisabeth Svanberg, gikk også til finalen for enkeltpersoner.

- En venn og jeg tok initiativet til å dra i gang klassen i klassekonkurransen. Vi lovet å bake en kake dersom vi kom videre, og sørget for å backe up hverandre i prosessen, forteller Elisabeth.

En som er kvalifisert for finalen for enkeltpersoner – og skoleklasser, er Preben Riber Stenersen fra Andenes.

- NM i bistand har vært en utrolig lærerik konkurranse som er proft utformet. Jeg har blitt mektig imponert over opplegget, og ikke minst premiene. Jeg har lært utrolig mye om bistand ved å lese linkene til Norad og gledet meg til hver mandag når et nytt tema har åpnet.

Drømmer om Afrika

Norgesmesteren i bistand vinner en reise til en verdi av 50.000 kroner. Svært mange av finalistene drømmer om Afrika.

- Etter å ha lært masse om Afrika i konkurransen, har jeg blitt veldig nysgjerrig på dette kontinentet og kunne tenkt meg å besøke flere land der, forteller Ingrid, og ramser opp land som Kenya, Tanzania, Zambia, Botswana og Sør-Afrika.

Maren kunne tenke seg å dra til Sør-Afrika. Line har alltid ønsket å reise til Afrika, og det samme kunne Preben tenke seg. Han har vært der en gang før og synes det var fantastisk, men safari fikk han ikke med seg. Elisabeth har lyst til å dra til Kenya eller Tanzania, men også tenkt tanken om å reise til Brasil for å besøke regnskogen og se problemet med avskoging med egne øyne.

- Jeg kunne svært gjerne tenkt meg å reise til India. Jeg synes dette er et utrolig spennende land som jeg alltid har hatt lyst til å besøke. Jeg kunne tenke meg å se noen av Norads prosjekter der, forteller Vilde Juliussen, før hun legger til;

Ellers er det også fristende med en tur til Afrika, der er det mange land jeg kunne tenkt meg å besøke!

Det er til sammen åtte finalister i finalen. To deltakere som var kvalifisert for finalen, valgte å ikke delta, og i henhold til konkurransevilkårene ble ingen nye deltakere hentet inn til finalen.

Publisert 23.11.2012
Sist oppdatert 16.02.2015