Egypt: Blogger for kvinners rettigheter

Bruken av sosiale medier blomstret opp under den arabiske våren. Nå blogger egyptiske Ahmed Awadalla for likestilling.

- Jeg blir fortalt at likestilling må vente til senere. Det er aldri plass til det på dagsorden. Jeg får også høre at vi ikke kan jobbe for kvinner når også unge menn har det vanskelig. For meg er det ikke snakk om enten eller, men både òg. Likestilling er en sentral del av hele demokratidiskusjonen, forteller Awadalla.

Bloggrebell

Hans blogginnlegg på bloggen Rebel with a Cause vitner om en uredd ung mann som tar fatt i sensitive spørsmål. Hans drivkraft er ikke å være velgjører for kvinner. For menn har alt å vinne på likestilling for egen del. Awadalla trekker frem forbudet mot kjønnslemlesting av kvinner som et eksempel. Ifølge ham er det i sannhet bra for menn at kjærlighetslivet ikke er lidelse for kvinnene.

- Jeg blogger om dette for å bryte tabuer som må bort for at vi skal få bukt med vold og trakassering av kvinner. Og på den positive siden; jeg vil vise et mer mangfoldig bilde av arabiske kvinner til i regionen og til verden som sådan.

Paradoksalt om likestilling

Egypt er i en paradoksal situasjon når det gjelder kvinners rettigheter. Tidligere presidentfrue Suzanne Mubarak var en forkjemper for likestilling og bidro til en rekke formelle rettigheter for kvinner. Blant annet ble kjønnslemlesting forbudt ved lov.

Nå blir likestilling assosiert med diktaturet. Dette utnyttes av reaksjonære krefter til å kreve reaksjonære endringer i skilsmisselov, barnefordeling og arvelover. Trakassering av kvinner har fått nesten fritt spillerom i Kairos gater.

Les også: Likestillingen som falt - utfordrende ny hverdag for kvinner i Egypt

Mobilisering av unge

Awadalla var en av deltakerne på et regionalt likestillingsseminar for 12 norske ambassader som Norads likestillingsteam og Utenriksdepartementet arrangerte i Kairo etter påske. Et av spørsmålene seminaret tok opp i seg er hvorvidt sosiale medier kan bidra til større, substansielle endringer i samfunnet?

I Egypt har bare 10 prosent av landets befolkning tilgang til sosiale medier. Men flesteparten av de som har tilgang, er unge. Det gir kanskje et begrenset nedslagsfelt, men det er de som ønsker endringer som faktisk nås.

Awadalla mener at sosiale medier kan gi sitt bidrag til samfunnsendringer, men kun når det virker sammen med mobilisering. Ifølge ham er det organisering av mennesker som ønsker demokrati og rettigheter som alltid vil være den drivende kraft for samfunnsendringer.

Sosiale medier og tabu

Sosiale medier spiller en særskilt rolle i et land hvor tabuene er mange. Der vil det være ekstremt viktig å kunne vite at det finnes noen andre mener det samme som deg og som opponerer mot etablerte og strengt kontrollerte sannheter.

Ifølge Ahmed Awadalla må likestillingsarbeidet i Egypt bygges opp på nytt etter den arabiske våren. Internett og uredd diskusjon vil være viktig for å engasjere unge menn og kvinner til å bygge det presset som trenges for likestilling. Hvis menn som Awadalla får sette standarden, er utsiktene for likestilling i Egypt gode.

Publisert 18.04.2012
Sist oppdatert 16.02.2015