Egypt: Likestillingen som falt

Bort med skilsmisseloven, bort med kvinners rett til å reise uten tillatelser, bort med kvinners foreldrerett. Dette er reelle forslag i Egypt etter revolusjonen som kastet president Hosni Mubarak.
An Egyptian protester holds the widely seen image of Egyptian helmeted troops beating a veiled woman after having ripped her clothes off to reveal her bra and stomach during recent clashes, at a demonstration against the military rule in Cairo's Tahrir Square on December 22, 2011. AFP PHOTO/MOHAMMED ABED
Kvinner og menn protesterer mot militærets behandling av egyptiske demonstranter på Tahrir-plassen i Kairo. En mann holder opp et bilde som gikk verden rundt i desember 2011. Kvinnen på bildet ble avkledd og banket opp av militæret, som forlot henne liggende på bakken.
Foto: Mohammed Abed/AFP Photo/Scanpix

Den nye hverdagen byr på mange utfordringer for landets kvinner, forteller Mervat Al - Tallawy, erfaren diplomat og kvinnerettsforkjemper. Hun er leder i det statlige rådet National Council of Women, og under et enormt press internt. Den politiske vingen til Det muslimske brorskap mobiliserer for å endre kvinnerådet til et råd for familiespørsmål. Det er det mulig at de får gjennomslag for.

Tidligere ble rådet ledet av presidentfruen Suzanne Mubarak, og motstanden mot institusjonen er derfor også motstand mot tidligere diktatorer. Samtidig vil et råd for familiespørsmål naturligvis gi støtte til en ideologi som underordner kvinners rettigheter.

Les også: Blogger for kvinners rettigheter

Konspiratorisk kvinnekonvensjonen

Mervat Al – Tallawy er ikke den eneste som snakker om kvinners utfordring i Egypt. Også kvinneaktivister og UN Women fortalte om de mange forslagene om å sette demokrati og rettsstat til side da Norads likestillingsteam inviterte til seminar for norske ambassader i Kairo.

Skilsmisseloven som gir kvinner rett til skilsmisse, dog ved frivillig å gi slipp på alle økonomiske rettigheter, foreslås avskaffet. Retten til å reise uten ektemannens tillatelse skal bort. Den nåværende foreldrerett kvinner har over egne barn foreslås endret.

FNs kvinnekonvensjon blir av de reaksjonære fremholdt som en amerikansk konspirasjon som skal ødelegge familien og kvinners reproduktive rolle. Paradoksalt nok har ikke USA ratifisert konvensjonen.

Advarer mot lovendringer

Ettersom kvinnebevegelsen i Egypt er fragmentert, blir ikke tilbakeslagene møtt med den kraft som er nødvendig for å hindre endringer. På det regionale plan er bildet heldigvis noe mer optimistisk. Kvinneorganisasjoner som for eksempel Karama har sørget for informasjon, mobilisering og erfaringsutveksling på tvers av landene.

De mannsdominerte ledelsene i Tunisia, Syria, Libya og Bahrain må ikke kunne forhandle bort kvinners rettigheter, advarer kvinnebevegelsen. Det er stor redsel for at konservativ tolking av sharia skal gi lover som blir umulig å forandre.

Marokkos nye familielover, som gir betydelige rettigheter til kvinner, er basert på en progressiv tolking av sharia. Det er viktig at denne type tolkninger blir kjent og spredt både til myndigheter og sivilt samfunn.

Likestilling og utviklingssamarbeid

Likestilling skal integreres i alt norsk utviklingssamarbeid. Siden 2007 har andelen til likestillingstiltak vært konstant i underkant av 30 prosent for bilateral norsk bistand. Integreringen i ulike sektorer går dessverre sakte.

Tall for 2012 viser at i underkant av fem prosent av midlene til sektorer som miljø og energi går til likestillingsrelevante tiltak. Derimot går 42 prosent av penger til styresett, til tiltak som har bedring av kvinners situasjon som hoved- eller delmål.

Internasjonal uenighet

Likestillingsseminaret i Kairo er et ledd i kompetansebygging og motivasjon for norske ambassader til å bidra til resultater for likestilling på landnivå. Seminaret er også i stadig viktigere grad en møteplass for å samle erfaringer fra de ulike landene. Erfaringene danner grunnlag for det arbeidet Norge gjør i multilaterale styrer og internasjonale politiske prosesser.

Internasjonalt lager konservative krefter ”kladdeføre” for likestilling. For eksempel klarte ikke årets kvinnekommisjon i FN å komme til enighet om et sluttdokument. Derfor er det trykket fra kvinner og menn på landnivå som må sørge for å bringe likestillingsarbeidet fremover. Norad bidrar også til dette gjennom analyser av de multilaterale institusjonenes arbeid og gjennom å skape arenaer som likestillingsseminaret.

På seminaret i Kairo deltok representanter for de norske ambassader i Egypt, Sudan, Etiopia, Uganda, Malawi, Mosambik, Sør-Afrika, Ghana, Nepal, De palestinske områdene og Libanon. 

Publisert 19.04.2012
Sist oppdatert 16.02.2015