Fem elefanter kom marsjerende…

I South Luangwa National Park i Zambia kan du oppleve elefanter som går gjennom resepsjonen på hotellet ditt. Det hadde kanskje ikke hendt om ikke Norge hadde engasjert seg for å få en bærekraftig nasjonalpark der.
I South Luangwa National Park går elefantene der de vil. På andre siden av resepsjonen venter mangotrær med saftig frukt.
Foto: Lê Phuong Nguyen, blogger reisentilbake.no

South Luangwa National Park

STØRRELSE: 9.000 kvadratkilometer.
DYREARTER: 60. Blant annet løve, elefant, sebra, leopard, hyene, flodhest, sjiraff, bøffel, krokodille, villsvin, antilope, bavian og mange ulike aper.
FUGLEARTER: Over 400.
NORSKSTØTTE: Har fått støtte av Norad i 28 år for å bevare dyrebestanden, og gi lokalbefolkningen alternative leveveier enn krypskyting. Totalt ca. 300 millioner kroner. Støtten ble avsluttet etter 2011.
TURISME: I fjor besøkte 21.951 utenlandske turister og 6.592 zambiere parken.
INGEN GJERDER: Det er ulovlig å jakte på dyr i parken, men parken er ikke inngjerdet. Dyr som beveger seg utenfor kan skytes med tillatelse.

Krypskyttere utryddet neshornet

På 1970- og 80-tallet økte antallet krypskytere som opererte i parken dramatisk. I løpet av noen få år ble antallet elefanter redusert fra nærmere 100.000 til noen få tusen. Det måtte en innsats til for at ikke alle elefantene skulle forsvinne helt fra parken.  Den lokale neshornstammen døde ut før noen rakk å gripe inn.

For å få en bærekraftig nasjonalpark, må man jobbe med vakthold mot krypskyttere. En enkel og ofte brukt metode for å skaffe inntekter til vakthold, er å bygge opp turisme og la hoteller og safariselskaper etablere seg i området. Det er også viktig at de å få de som bor der til å delta i beskyttelsen av naturen og dyra.

Norsk-zambisk samarbeid

Norge startet derfor et samarbeid med Zambia for 28 år siden for å bevare dyrebestanden, og gi lokalbefolkningen alternative leveveier enn krypskyting. Totalt nærmere 300 millioner norske bistandskroner har blitt brukt for å bevare verdensarven i South Luangwa Valley.

I 2011 avsluttet Norge samarbeidet fordi parken nå står på egne bein økonomisk. Inntektene kommer blant annet fra inngangspenger og avgifter fra turister. I 2010 besøkte 21.951 utenlandske og 6.592 zambiske turister parken. Antallet turister har økt med 41 prosent siden 2001.

Se video om vakthold mot krypskyting:

Et levebrød for lokalbefolkningen

I tillegg til vakthold og turisme, har Norge støttet utviklingstiltak for å bedre leveforholdene for befolkningen som bor i og rundt parken.  Dette er også et tiltak for å gi folk et alternativ til krypskyting.

Landsbyene har fått opplæring og veiledning i ulike jordbruksmetoder som fokuserer på å ta vare på jorda. Samtidig får deltakerne en forhåndsbestemt pris på varene sine dersom de bidrar til å bevare naturen i området. Denne utviklingsmodellen har fått navnet COMACO – Community Markets for Conservation.

COMACO har etablert et eget merkenavn for sine produkter. Under navnet It’s wild produseres og selges blant annet ris, honning og peanøttsmør.

Se video om Community Markets for Concervation:

Gode resultater

Samarbeidet med South Luangwa Vally i Zambia har gode resultater å vise til. For det første er antallet krypskytere blitt kraftig redusert. Beregninger viser at prosjektene har redder 5000 dyr årlig fra å bli skutt eller fanget i snarer. Også leveforholdene til lokalbefolkningen har blitt bedre. Flere tjener mer nå enn de gjorde før.

Les mer om resultatene fra prosjektene:

Publisert 20.01.2012
Sist oppdatert 16.02.2015