Fem utfordringer for fremtiden

Nyutpekte utviklingsminister Heikki Holmås vil ta utviklingspolitikken ut, opp, ned, på alvor og hjem.

Norads 50-årsmarkering ble ministerens første store møte med direktoratet. På oppfordring fra Norad pekte Holmås på fem utfordringer for fremtiden.

- Utviklingspolitkken må ut

- I over 50 land er bruttonasjonalinntekt per innbygger på under 1000 kr i måneden.  Dette skal dekke alle utgifter, både private og offentlige. Her er det åpenbart at bistand fremdeles har en viktig rolle å spille, sa Holmås. Han poengterte at både rike land og mellominntektsland må ta del i den globale dugnaden mot fattigdom.

Ifølge ministeren var møtet om bistandseffektivitet i Busan i november 2011 en bekreftelse på at Norge ligger foran i tenkningen rundt utviklingspolitikk, og at mange andre land vil gjøre som oss.

- Mange ønsker å lære av oss. Vi skal dele vår kunnskap og erfaring.

video platform video management video solutions free video player  

Holmås mente også at det ikke er viktig hvorvidt Norge gir akkurat 1 prosent av vår bruttonasjonalinntekt (BNI), men at det er viktig at vi leverer på de målene vi setter oss. Det er en internasjonal målsetning at 0,7 prosent av giverlands BNI skal brukes på utviklingssamarbeid.

- 0,7 prosent må være vårt budskap til dem, sa Holmås.

- Utviklingspolitikken skal løftes

Stadig flere av verdens fattige bor i mellominntektsland. Hvordan kan vi bidra til at disse landene velger en retning som ikke truer, men snarere støtter opp om våre felles interesser og verdier? spurte Holmås retorisk.

- Jeg tror svarene ligger i en FN-ledet verdensorden, demokratisk styring, respekt for menneskerettighetene, likestilling og rettferdig fordeling, slo han fast.

- Utviklingspolitikken må tas ned

Holmås var også opptatt av hvordan skal vi få kunnskapen om bistand ned på bakkenivå og omsette den til resultater. 

- Svaret tror jeg er dere og dagens jubilant; Norad. Vi må bli enda bedre til systematisk å utnytte den enorme kompetansen og erfaringen som Norad, de frivillige organisasjonene, forskningsinstitusjoner og andre aktører sitter med.

- Utviklingspolitikken må tas på alvor

- Penger er ikke alt, oppdraget er å bidra med alle midler. Da er det mange faktorer som er bedre enn bistand, som handel, investering og fordeling.

Holmås var tydelig på at norsk politikk, både nasjonalt og internasjonalt, har betydning for hvorvidt utviklingsland for eksempel får investeringer, om de kan få solgt varene sine, og om tørke eller flom tar avlingene de er avhengige av. Derfor må vi tørre å satse også når det utgjør risikoer for oss, ifølge Holmås.

- Gode løsninger i den virkelige verden må ikke stoppes av at det muligens finnes enda mer ideelle løsninger i en ideell verden. At en slik verden ikke finnes, er noe alle vi i dette rommet vet.

- Ta utviklingspolikken hjem

- Diskusjonen om bruk av bistandspengene er viktig. Men det er også behov for økt forståelse om hvorfor utviklingspolitisk innsats har direkte betydning for nordmenn.

- Hva betyr det faktisk for oss her hjemme at vi lykkes med resultater i utlandet, at folk har det bra og med naboen? Det er i vår opplyste egeninteresse at de har det bra, slo Holmås fast.  

Publisert 12.04.2012
Sist oppdatert 16.02.2015