FN løfter utdanning på agendaen

FNs generalsekretær lanserer for første gang et utdanningsinitiativ som skal sikre barn og ungdom en utdannelse som er av god kvalitet, som er relevant og skaper forandring.

Generalsekretær Ban Ki-moon lanserte initiativet «Utdanning først» onsdag 26. september under FNs generalforsamling i New York. Ban uttrykker bekymring for at utdanning faller nedover på den internasjonale prioriteringslista.

- Vi kan ikke nekte løftet om god utdanning til noen barn. Kostnadene er for høye. Når vi bestemmer oss for å gi «utdanning først», kan vi redusere fattigdom og sult, bortkastet potensial og se fremover til et sterkere og bedre samfunn for alle, sa Ban i forbindelse med lanseringen.

Han kjenner selv godt til viktigheten av utdanning. Han vokste opp i et Sør-Korea som var ødelagt av krig. Skolene var ødelagt og undervisningen foregikk ute i det fri under et tre. Ifølge Ban var utdanning av nye generasjoner med på å reise landet igjen.

- Dette er historisk. Det er første gang en generalsekretær i FN lanserer et utdanningsinitiativ, sier Camilla Helgø Fossberg i Norad, som er til stede under FNs generalforsamling.

Tre prioriteringer

Initiativet har tre hovedprioriteringer; å få et hvert barn på skole, å øke kvaliteten på utdanningen og å fostre global verdiformidling.

Det tredje prioriteringen handler, ifølge Fossberg, om hvilke verdier utdanningen skal videreformidle.

- Utdanning er viktig for bærekraftig utvikling, og kan bidra til en fredelig utvikling i verden. Utdanning må gi barn, unge og voksne verdier og ferdigheter til å takle utfordringene i det 21. århundre, sier Fossberg.

FNs tusenårsmål 2 er å få alle barn på skole. I dag går 90 prosent av barna i barneskolealder i utviklingsland på skole. Fortsatt står 61 millioner barn uten skoleplass. 42 prosent av disse barna kommer fra områder rammet av krig eller humanitære kriser.

Holmås om utdanning i krig

Under lanseringen av initiativet tok utviklingsminister Holmås i sitt innlegg til orde for at andelen av den humanitære støtten som går til utdanning må økes, og at skoler i konfliktområdet må anses som fredssoner.

- Hvis vi står sammen og tilbyr utdanning til barn i konfliktsituasjoner vil barna stå sterkere rustet til å vokse og utvikle seg selv når krigen er over, oppfordret han.

I forkant av onsdagens lanseringen, ledet den norske ministeren et høynivåmøte om utdanning i områder rammet av krise eller konflikt. Norad spilte en sentral rolle i utarbeidelsen av dette arrangementet. Les mer: Barn i krig må også få utdanning

Private investorer bidrar

Initiativet har til hensikt å bidra til engasjement, politisk støtte og finansiering av utdanning. Initiativet har samlet inn 1,5 milliarder amerikanske dollar (omlag 8,5 milliarder norske kroner) fra firmaer som Western Union, MasterCard Foundation, Pearson og Microsoft. Western Union vil gi 1 milliard dollar til utdanning globalt, eller 10,000 dollar om dagen i 1 million skoledager frem til 2015.

Behovet er imidlertid mye større. Det mangler 24 milliarder dollar per år i tilleggsfinansiering for å kunne tilby barne- og ungdomsskole til alle.

Publisert 27.09.2012
Sist oppdatert 16.02.2015