FN setter energi på agendaen

Energi har for første gang fått en sentral plass på FNs internasjonale utviklingsagenda. FNs generalsekretær Ban Ki-moon og den nye sjefen i Verdensbanken Jim Yong Kim har sammen lansert det internasjonale energiinitiativet Sustainable Energy for All (SE4ALL) som et permanent initiativ. Norge har deltatt aktivt i dette arbeidet.
Bildet er tatt i forbindelse med lanseringen av Energy+ i Norge høsten 2011
FNs generalsekretær Ban Ki-moon og avdelingsdirektør i Norad, Petter Nore. Bildet er tatt i forbindelse av lanseringen av det norske energi- og klimainitiativet Energy+ i Norge høsten 2011.
Foto: Norad

Initiativet fikk stor støtte da lanseringen foregikk i New York i forbindelse med FNs generalforsamling nylig. Mer enn 25 av FNs medlemsland tok ordet i den påfølgende debatten, og omtalte SE4ALL i positive vendinger.  

Målet er å gi universell tilgang til moderne energitjenester før 2030, fordoble den fornybare andelen i verdens energimix og doble økningen i energieffektiviteten på verdensbasis. Norge og Norad har spilt en viktig rolle i arbeidet som har pågått siden november 2011. Utviklingsminister Heikki Holmås ga på møtet sin aktive støtte til videreføring av initiativet.

- Energi har tidligere vært et spørsmål som i stor grad har vært knyttet opp mot geopolitikk. Dette var et felt FN i liten grad tok fatt i, forteller Kandeh Yumkella, som skal lede arbeidet med initiativet. 

Norske bidrag viktig

Avdelingsdirektør Petter Nore i Norad har vært norsk representant i en teknisk gruppe på ti personer som har vært knyttet til SE4ALL. Han mener Norge har mye å bidra med.

- Først og fremst har Norge en meget anerkjent energisektor. Norges bistand har over mange år og på ulikt vis vært knyttet opp mot naturressursforvaltning og energi. Norske selskaper har vært blant de beste på sitt felt. Vi har hatt en evne til å se energisektoren som del av et større hele der spørsmål om klima har en plass på lik linje med den mer tradisjonelle spørsmål knyttet opp mot økonomisk vekst. Norge ønsker "grønn strøm". Norge er også et av de landene som betoner hvordan tilgang til energi har klart positive følger for kvinner.

Det norskledede internasjonale partnerskapet Energy+ har arbeidet nært sammen med SE4ALL. Partnerskapet har som mål å få privat sektor til å øke sine investeringer i fornybar energi og energieffektivitet i utviklingsland blant annet ved kapasitetsbygging og en resultatbasert finansieringsmodell.

- Utviklingsminister Holmås påpekte at Energy+ er noe av det aller viktigste vi kan legge i potten til det videre arbeidet innen SE4ALL, sier Nore. Se4ALLs nye leder Dr. Kandeh Yumkella støtter dette.

For ambisiøst?

Målene som er satt for SE4ALL er store. Er de for ambisiøse?

- Å nå målet om universell tilgang til moderne energitjenester innen 2030, enten i form av strøm eller mer effektive og rentbrennende ovner er mulig. Det er en rekke eksempler på land som har klart å gjennomføre eller er på svært god vei til å gjennomføre moderne energi til alle. Vietnam, Laos og Ghana er eksempler på disse der en klar politisk prioritering har gått hånd i hånd med god planlegging. Her trengs det ikke noen dramatiske teknologiske gjennombrudd.

Ifølge det internasjonale energibyrået (IEA) trengs det ca 50 milliarder USD per år, noe som ikke er totalt avskrekkende i en global sammenheng der årlige energiinvesteringer er 1200 milliarder USD.

Når det gjelder de to andre målene om en fordobling av energieffektiviteten og andelen fornybar energi globalt er vi i større grad avhengig av teknologiske og politiske endringer.

- De relative kostnadene ved å velge fossile brensler må opp. Her er en blanding av skattelegging og avgifter på miljø- og klimautslippene en viktig del av svaret, sier Nore.

Det er første gang FN på et slikt høyt nivå tar opp et tema som er knyttet til energi og det er også første gang FN og Verdensbanken samarbeider så tett om et globalt utviklings tema.

Publisert 03.10.2012
Sist oppdatert 16.02.2015