Håp om en hivfri generasjon?

1. desember markeres verdens aidsdag. Det er flere gode grunner til å feire.

I 2011 levde 34 millioner mennesker i verden med hiv. Selv om det aldri har vært flere som lever med hiv, dør færre av sykdommen. 1,7 millioner døde av aidsrelaterte årsaker i 2011. Det er 24 prosent færre enn antallet som døde av samme årsaker i 2005.

Mer enn åtte millioner person som lever med hiv, får behandling. Det er et rekordhøyt antall, og en økning på 1,4 millioner mennesker i 2010 alene. Men fortsatt er det bare litt over halvparten av dem som trenger det som får det.

Færre barn smittes

I 2011 ble 2,5 millioner mennesker smittet av hiv. I 25 land er andelen personer som blir smittet, blitt redusert med 50 prosent eller mer siden 2001. Halvparten av tilfellene hvor man har klart å forhindre smitte, gjelder nyfødte barn. Dette viser at det er mulig å bortimot eliminere smitteoverføring fra mor til barn.

- Man bruker uttrykket «å bortimot eliminere» fordi helt kvitt denne typen smitteoverføring blir man ikke. Men dersom en gravid, hivpositiv kvinne får god behandling under svangerskap, fødsel og barsel, og barnet også får medisiner rett etter fødsel, kan man redusere smitterisikoen fra ca. 30 prosent til under én prosent, forteller Anne Skjelmerud, seniorrådgiver i Norad.

- Det skjer mye positivt rundt i verden, mye som tyder på at vi «ser lys i enden av tunnelen» når det gjelder hiv, fordi vi har fått bedre tiltak for forebygging og bedre behandling til flere, sier Skjelmerud.

Utfordring å nå de mest sårbare

Hun understreker likevel at det fortsatt er store utfordringer med å «slå» epidemien tilbake. Siden 2001 har antallet mennesker som er blitt smittet i Midtøsten og Nord-Afrika økt med 35 prosent. Det har også vært en økning av smittede i Øst-Europa og Sentral-Asia.

- Her spres smitten primært av sprøytenarkomane som deler sprøyter. Det kan være meget vanskelig å få tak i rene sprøyter, og mangel på legemiddelassistert behandling gjør at de ikke får mulighet til å få hivbehandling heller.

I mange land drives epidemien av det man kaller «nøkkelgrupper», som ofte er grupper det er vanskelig å nå, fordi de gjør ting som er ulovlige eller sett veldig ned på. Dermed holder de seg ofte skjult, de mangler kunnskap og er vanskelige å nå. Dette gjelder særlig narkomane, homofile og transkjønnede, og personer som selger sex.

Ambisiøse mål og visjoner

UNAIDS, FNs aidsprogram, har en svært ambisiøs strategi. Visjonen for «getting to zero» er at det skal være null nysmitte, null aidsrelaterte dødsfall og null diskriminering fra år 2015.

Kunnskap er en viktig nøkkel til å nå målene. Vi vet at i land hvor hiv primært smitter mellom heteroseksuelle, er ektefellen ofte den mest sannsynlige smittekilden. Vi vet også at smittede er mest smittsomme rett etter at de er blitt smittet selv, til og med før det synes på en test. Kondomer gir god hivforebygging, men tilgangen må bli enda bedre. I Afrika sør for Sahara finnes det kun ni kondomer per hver mann i året, og kun et kvinnekondom per kvinne.

Globalt har finansieringen av hiv-tiltak gått noe ned. Men en positiv tendens er at land som har store utfordringer knyttet til hiv, og som mottar mye penger til hiv-tiltak, også bruker mer av egne offentlige budsjetter til hiv.

Publisert 30.11.2012
Sist oppdatert 16.02.2015