Helserapport spredd til over 3 millioner på Twitter

Det tok bare et døgn før nyheten om rapporten som viser at en million fortidligfødte barn dør hvert år hadde blitt tvitret til 3 millioner personer.
Mor og barn_gates foundation
Nesten ett av ti barn – eller 15 millioner barn – blir født for tidlig rundt om i verden, og antall øker i nesten alle land.
Foto: Frederic Courbet / @ Bill & Melinda Gates Foundation

Rapporten, som Norad har bidratt til, ble lansert på ettermiddagen 2. mai. På et døgn hadde #borntosoon, som rapporten blir kalt på Twitter, nådd et publikum på 3.373.576 personer.

Verdens helseorganisasjon (WHO) var svært aktive på Twitter, og fikk også mest omtale i twittermeldingene som omhandlet rapporten. Men den twittermeldingen som ble videresendt flest ganger kom fra Redd Barna. I løpet av 24 timer var den videresendt nærmere 120 ganger.

Populær twittermelding

#PeopleLikeUs want to save the 1million babies that die each year due to #preterm birth complications. #borntoosoon. RT if you're w/us! oppfordret Redd Barna på Twitter.

Sosiale medier bidrar til å sette dagsorden

- Det er gledelig at rapportens innhold spres så bredt på nettet og på Twitter og viser et stort engasjement for fortidlig fødte. Selv om problemet er størst i utviklingsland finnes det også i rikere land. Mange kjenner seg igjen. Sosiale medier bidrar til å sette den politiske dagsorden, sier seniorrådgiver i Norads Seksjon for helse Lars Grønseth.

Han påpeker at denne rapporten er viktig fordi det er den første globale oversikten over antall fortidligfødte barn med tall på land- og regionnivå. Det er en gjennomgående økning i fortidlig fødte barn verden over. Rapporten slår fast at 15 millioner barn fødes for tidlig hvert år. Av disse dør en million og mange av de overlevende vokser opp med funksjonshemninger.

- Rapporten vekker oppsikt slik den beskriver utfordringene og foreslår løsninger som har tilslutning fra et stort antall internasjonale eksperter og organisasjoner. Gjennom media og i ulike andre sammenhenger blir politikere og beslutningstakere oppmerksomme på problemet og får mulighet til å lage en bedre politikk for gravide kvinner og premature barn. Mange liv kan bli reddet og færre barn slipper å vokse opp med funksjonshemninger.

Fortidlige fødsler må begrenses

Fortidlig fødsel er hovedårsaken til at barn dør i sine første fire leveuker – og det er den nest største dødsårsaken etter lungebetennelse for barn under fem år. Det er funnet i rapporten.

Å begrense antallet fortidlige fødsler må bli en prioritet for å kunne nå tusenårsmål 4 om å redusere barnedødeligheten med to tredjedeler innen 2015. Det var budskapet til de organisasjonene som står bak rapporten Born Too Soon: The Global Action Report on Preterm Birth . Flere helsearbeidere, klinikker utstyrt med livreddende fødselsutstyr, bedre ernæring til gravide kvinner og barn, og utdannelse foreslås som løsning på problemet.

Rapporten er utarbeidet i et samarbeid mellom Verdens helseorganisasjon, March of Dimes, Redd Barna og Partnership for Maternal, Newborn and Child Health (PMNCH). Norad har både bidratt faglig til rapporten og indirekte med økonomiske midler gjennom PMNCH. I tillegg har Norad støttet lanseringen av rapporten i en global mediekampanje.

Verdens helseorganisasjon har bidratt til rapporten som del av FNs Every Woman Every Child-kampanjen.

Forfatteren bak rapporten #borntoosoon intervjues av BBC i forbindelse med lanseringen.
Publisert 04.05.2012
Sist oppdatert 16.02.2015