Møt de ferske norgesmestrene i bistand

Klasse MM2 fra Langhaugen videregående skole i Bergen og Erik Hørthe fra Oppland er kåret til norgesmestre i bistand 2012. Begge imponerte i finalene.
Klassevinner NM i bistand 2012
Lykkelige vinnere på Langhaugen videregående skole i Bergen.
Foto: Bjørn Erik Larsen / Scanpix

Den nybakte norgesmesteren Erik Hørthe ble svært overrasket da journalister, ordførere, arbeidskollegaer og dattera Hilde møtte opp for å overrekke seieren med blomster og diplom.

- Dette hadde jeg ikke venta, men det var jo veldig hyggelig.

Både underveis i konkurransen og i finalen hadde Hørthe god hjelp fra datteren Hilde. Det var gjennom henne og klassen hennes at han fikk vite om konkurransen.

Erik Hørthe Norgesmester i bistand 2012
- Dette hadde jeg ikke venta, men det var jo veldig hyggelig, sier den nybakte Norgesmesteren Erik Hørthe. Her sammen med, fra venstre, Leif Waarum, ordfører i Vestre Toten, Norgesmester Erik Hørthe, Hilde Hørthe, datteren til Erik og Hans Seierstad, ordfører i Østre Toten
Foto: Østre Toten kommune

- Nå må vi ha familieråd om premien, sier Hørthe.

I finalene som gikk av stabelen onsdag 28. november svarte både Erik Hørthe og klassen fra Bergen riktig på 49 av 50 spørsmål.

- Finalen var noe stressende, kan du si. Vi hadde lest oss opp på forhånd, og måtte kunne svarene fra før. Det er begrenset hvor mye du kan diskutere på 15 sekunder.

Nå vil Erik gjerne vil bruke premien til å ta norsk bistand i nærmere øyesyn selv.

Ordfører Hans Seierstad forteller om en rørt vinner.

- Erik ble overrasket. Det er sjelden at den mannen lar seg sette ut på den måten. Han var rørt og tydelig på at han delte dette ”vinnerloddet” med flere rundt seg. Han syntes det er fint dersom denne konkurransen har bidratt til mer folkeopplysning om bistand, sier ordfører Østre Toten, Hans Seierstad.

Bergensere til Tanzania

smil NM i bistan 2012
Full jubel i Bergen!
Foto: Bjørn Erik Larsen / Scanpix

At bergenserne skulle bli norgesmestre, var det få i klasse 2MM ved Langhaugen skole som trodde. De visste nemlig om en feil de gjorde i finalen til NM i bistand, og de var sikre på at de hadde flere.

Da klassen svarte at Eva Bratholm var direktør i Norad, for så oppdage at det var feil, trodde Ane at alt håp var ute.

- Å nei, der tapte vi, trodde elevene.

Forventningen var kanskje lave på forhånd, men gledeshylene da klassen fikk se sitt bilde oppe på skjermen, var veldig høye. Selv ikke tilstedeværelsen til en filmfotograf og fotograf fikk klassen til å tenke sitt.

Gruppearbeid gav tur med Heikki

system i bergen- nm i bistand 2012
Slik blir man Norgesmester!

Elevene hadde organisert seg ulike grupper som alle hadde forskjellige oppgaver. Fra å søke frem svaret, svare, avgjøre hva som skulle svares og til å trykke på svaret. Den siste jobben hadde Synne:

- Jeg visste hva jeg gav meg ut på, men jeg synes det gikk helt fint. Jeg stolte på at klassen skulle finne svaret sammen.

Alle elevene hadde øvd på det finurlige systemet før finalen.

Å dra på tur med utviklingsministeren «blir det beste» mente en av gutta. De hadde oppgaven med å søke frem svaret. Men det var det ikke bare bare å google frem.

-  At folk hadde lest mye hadde mest å si, mener de, som selv har lært mye i løpet av konkurranseperioden.

Stor innsats

Norads kommunikasjonsdirekøtr sammen med vinnerklassen i NMi bistand 2012
God stemning da Norads kommunikasjonsdirektør Eva Bratholm dukket opp hos norgesmestrene i klasse MM2 fra Langhaugen videregående skole i Bergen.
Foto: Bjørn Erik Larsen / Scanpix

Eva Bratholm, kommunikasjonsdirektør i Norad, dukket opp på overraskelsesbesøk i Bergen da vinnerne ble annonsert. Hun er mektig imponert over norgesmestrene.

- Alle finalistene har vist god kunnskap og flott innsats, sier Bratholm.

Til sammen 17 finalister deltok i finalene onsdag 28. november. Alle finalistene fikk 70 prosent rett svar eller mer på finalenes 50 spørsmål. Mens skoleklassene fikk 25 sekunder på seg til å besvare hvert spørsmål, hadde enkeltfinalistene kun 15 sekunder til rådighet.

I finalene møttes de klassene og enkeltfinalistene som fikk flest poeng i løpet av de ti ukene NM i bistand pågikk.

Publisert 30.11.2012
Sist oppdatert 16.02.2015