NM i bistand på timeplanen

I Trondheim byttet Thora Storm videregående ut Operasjon dagsverk med egen Solidaritetsdag og blant annet NM i bistand.

Thora Storm vgs

Thora Storm vgs er sammenslåing av videregående skolene Adolf Øien og Gerhard Schønings skole. Det er disse to skolenavnene som er registrert i årets NM i bistand.

I løpet av skoledagen var elevene på foredrag med Norad og Røde Kors, samlet inn penger til Syria for Røde Kors og brukte ikke mindre enn to timer til å svare på spørsmålene i NM i bistand.

Det gav resultater, både på den nasjonale og regionale resultatlista i NM i bistand. I løpet av dagen inntok klasser ved Thora Storm vgs de 19 første plassene på topp20-lista for Sør-Trøndelag.

I tillegg stormet klasse 3STD (Adolf Øien skole) inn på den nasjonale topp10-lista. Her var allerede 1STE fra samme skole på plass. Men etter innsatsen i løpet av skoledagen topper nå 1STE lista klart, som første klasse som har oppnådd over 1 million poeng. Og enda er det i overkant av to uker igjen av konkurransen.

Ny skole

Thora Storm vgs er sammenslåing av videregående skolene Adolf Øien og Gerhard Schønings skole. Det er disse to skolenavnene som er registrert i årets NM i bistand. Det er elevene selv som organiserte solidaritetsdagen ved skolen 1. november.

- I år er Adolf Øien skole 100 år, men skolen skal opphøre. Det er et spesielt år, og derfor ville vi gjøre noe ekstra. I fjor var det ikke så god oppslutning om OD-dagen, så vi ville gjøre noe som inkluderte alle, forteller elevrådsleder Fredrik Bergsjø.
Under solidaritetsdagen deltok alle elevene ved Thora Storm vgs. En av postene på programmet var altså NM i bistand, hvor elevene fikk bryne seg på spørsmål om norsk bistand. Ifølge elevrådsleder Bergsjø ble det en lærerik dag.

- Vi lærte en hel del om bistand. Det var mange som brukte ledetrådene i konkurransen. Det ser vi på som veldig positivt. For de som ikke visste så mye fra før, lærte mye nytt.

Bergsjø likte spesielt godt at NM i bistand består av flere ulike temaer.

- Det gir et mer helhetlig perspektiv. Nå lærer vi mer, og det synes i alle fall jeg er bra, sier Bergsjø.

Elevene fikk en innføring i norsk bistand og Norads arbeid i løpet av dagen.
Foto: Thora Storm vgs

Overraskende fakta

Noen av faktaene om norsk bistand overrasket elevene. Blant annet at Brasil var det landet Norge i 2011 gav mest bistand til som følge av regjeringens klima- og skoginitiativ.

- Hvorfor Brasil, og ikke et land i Afrika eller Asia? Det var en fakta ikke så mange visste, og det var interessant, forteller Bergsjø.

En annen overraskende fakta var hvor mye Norge bruker på bistand.

- Det har jo stått i avisene i forbindelse med statsbudsjettet, men de som ikke hadde fått det med seg, ble overrasket over at vi bruker 27 milliarder i år, og skal bruke 30 milliarder neste år.

Innsamlingsaksjon for Røde Kors

I tillegg til økte bistandskunnskaper, ble elevene godt informert om situasjonen i Syria av Røde Kors. Elevene fikk vite om hvor ille den humanitære situasjonen i landet er, og at det er fare for at dette blir en langvarig krise, som i Afghanistan.

I løpet av dagen samlet elevene på skolen inn rundt 108.000 kroner til Syria for Røde Kors. Pengene skal gå til innkjøp av et medisin- og førstehjelpskit som inneholder nok medisin og utstyr til 10.000 mennesker i tre måneder. Målet for skolen var å samle inn nok penger til å kjøpe inn to slik kit, som hver koster 45.000 kroner.

Om NM i bistand:

  • Kunnskapskonkurranse om norsk bistand.
  • Konkurransen strekker seg over ti uker fra start til slutt. Hver uke blir et nytt tema tilgjengelig, og hvert tema inneholder 10 oppgaver som må løses for å komme et steg nærmere finalen.
  • Det er en finale for enkeltpersoner – og en for klasser i videregående.
  • I konkurransen møter du utviklingsminister Heikki Holmås, Norads direktør Villa Kulild og en rekke norske bistandsarbeidere og -eksperter.
  • Premier: Hovedpremien for enkeltspillere: reise for to verdt 50.000 kroner. En skoleklasse på videregående:  klassetur til Tanzania! Flotte ukespremier trekkes også.
  • Det er Norad, direktoratet for utviklingssamarbeid, som står bak «NM i bistand». 

Prøv selv på nmibistand.no

Publisert 02.11.2012
Sist oppdatert 16.02.2015