Norge fortsetter bilateralt helsesamarbeid med Nigeria

Økt tilgang til medisin som bekjemper diaré og bruk av mobiltelefoner for å fremme kvinner og barns helse er hovedelementer i satsingen.

Norge viderefører samarbeidet med Nigeria om reduksjon av barne- mødredødelighet med 30 millioner kroner årlig de neste fem årene. Det ble offentliggjort da utenriksråd Bente Angell-Hansen, på vegne av statsminister Jens Stoltenberg, møtte Nigerias president Goodluck Jonathan denne uken.

Norge har sammen med Storbritannia hatt et godt samarbeid med Nigeria om reduksjon av barne- og mødredødelighet i fire stater i nord Nigeria. Samarbeidet viser meget positive resultater.

En undersøkelse i 2011 viser at antall fødsler med kvalifisert hjelp er doblet og nyfødtdødeligheten er halvert siden programmet startet. Til tross for de store utfordringer områdene nord i Nigeria står overfor er tiltakene godt gjennomført.

Ledet FN-kommisjon sammen

Statsminister Jens Stoltenberg og Nigerias president Goodluck Jonathan har i år ledet FNs kommisjon for livsviktige medisiner for kvinner og barn. 26. september overleverte de sin rapport til FN sammen med en global handlingsplan.

16. oktober annonserte president Jonathan satsningen «Saving One Million Lives». Dette er en satsing som skal redde kvinne- og barneliv blant annet gjennom forenklet tilgang til medisiner som saltvannsoppløsning mot dehydrering og sink mot diaré, samt vaksinering, opplæring av helsepersonell og økt malariakontroll. 

Syv andre afrikanske land - Etiopia, Uganda, Rwanda, Sierra Leone, Senegal, Tanzania og DR Kongo - kunngjorde også planer for gjennomføring av anbefalingene til kommisjonen under møtet. 

Norge støtter «Saving one million lives» sammen med en rekke partnere, blant annet Clinton Health Access Initiative og USaid.

Publisert 18.10.2012
Sist oppdatert 16.02.2015