Nytt regelverk for bedrifter som søker støtte

Regelverket for Norads søknadsbasert støtte til bedrifter er revidert. Det er nå en tydeligere prioritering både på geografi og sektor.

Norads støtte til næringsutvikling

Norad arbeider med å stimulere til næringsutvikling i utviklingsland og kan tilby både finansiell støtte og veiledning til bedrifter.

Klikk her for mer informasjon, regelverk og søknadsskjema.

Det reviderte regelverk (tidl. Regelverk for nærings- og handelssamarbeid) er utarbeidet på bakgrunn av prioriteringer som fremgår av Prop. 1 S (2011-2012). Dette innebærer en tydeliggjøring av hvilke geografiske områder og sektorer tilskuddsordningen er rettet mot. Det er også utarbeidet en egen oversikt over ordningens geografiske nedslagsfelt (PDF).

Under tildelingskriteriene presiseres det nå at søker normalt bør ha/ta sikte på en eierandel på minimum 25 prosent i den etablerte/planlagt etablerte bedriften samt kunne dokumentere teknisk/administrativ/finansiell evne til å gjennomføre tiltaket. 

Unique Hydra, Sør-Afrika. BMMP med NUT Haugesund
På besøk hos Unique Hydra i Cape Town i Sør-Afrika. Bedriften har samarbeidet med NUT Haugesund gjennom det Noradfinansierte Business MatchMaking-programmet.

Kravet om omsetning på minimum NOK 10 millioner står ved lag. Det vektlegges også at tiltak som tildeles støtte skal gi utviklingseffekter i mottakerlandet. Søknader om støtte til tiltak med et totalbudsjett på mindre enn NOK 250 000 vil normalt ikke gis tilsagn.

  • Lønn til egne ansatte

Maksimal godkjent timesats for lønn til egne ansatte (herunder eiere og styremedlemmer) er fastsatt av Norad og er for tiden inntil NOK 550 per time. Timesatsene skal dekke de reelle direkte lønnskostnader, herunder sosiale kostnader.

  • Honorar til innleide personer

Maksimal timesats for honorar til eksterne konsulenter, instruktører, juridisk assistanse etc. er fastsatt av Norad og er for tiden inntil NOK 1000 per time. Maksimalsatsen gjelder også dersom den faktiske timeprisen er høyere. Lokale konsulenter benytter ofte en lavere timesats enn dette. Honoraret skal dekke konsulentenes utgifter og kostnader

Publisert 13.02.2012
Sist oppdatert 16.02.2015